Σάββατο , 13 Απρίλιος 2024

Γερμανία για Qatargate: Θορυβημένος ο Σολτς -Εκτενείς αναφορές στον Τύπο και πολιτικές αντιδράσεις

Ο Τύπος στη Γερμανία συνεχίζει τις εκτενείς αναφορές για την πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς στην Ευρωβουλή, με «πρωταγωνίστρια» την Εύα Καϊλή.

Η DW αναφέρεται στον καταιγισμό εκτενών δημοσιευμάτων και πολιτικών αντιδράσεων στη Γερμανία για την υπόθεση Qatargate και την φερόμενη εμπλοκή σε σκάνδαλο διαφθοράς και χρηματισμού της Εύας Καϊλή, η οποία καθαιρέθηκε από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, παρουσιάστηκε εξοργισμένος διά του εκπροσώπου του Στέφεν Χέμπεστράιτ, ο οποίος δήλωσε ότι ο καγκελάριος παρακολουθεί «έντονα θορυβημένος» τις εξελίξεις, το γεγονός «και μόνο ότι κάτι τέτοιο ήταν προφανώς δυνατό να συμβεί».

Ο Στέφεν Χεμπεστράιτ υπογράμμισε ότι δεν πρέπει φυσικά κανείς να «προδικάζει» το αποτέλεσμα των ερευνών, εντούτοις τόνισε ότι πρόκειται για «μια πολύ σοβαρή διαδικασία». Έκανε λόγο για γεγονότα που πρέπει να διερευνηθούν σε ευρωπαϊκό και όχι εθνικό επίπεδο.

Από την πλευρά της υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ έκανε λόγο ήδη από χθες για ένα «απίστευτο περιστατικό» που θα πρέπει να διαλευκανθεί «χωρίς αν και εφόσον, με την πλήρη αυστηρότητα του νόμου, διότι εν τέλει διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα

Σύμφωνα με την DW, ο συμπρόεδρος του SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ ζήτησε τον άμεσο αποκλεισμό όλων των εμπλεκόμενων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καλώντας «να διευκρινιστεί το συντομότερο δυνατό το βάθος των διασυνδέσεών τους».

Για τον Κλίνγκμπαϊλ «τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση δεν εκπροσωπούν τις σοσιαλδημοκρατικές αξίες και πρέπει να εκδιωχθούν από την ευρωομάδα».

Έντονες αντιδράσεις και στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών, με τον βουλευτή Κρίστοφ ντε Φρίες να γράφει στο twitter: «Είναι αξιοσημείωτο ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι από τον χώρo της σοσιαλδημοκρατίας».

«Εξοργισμένος» από τις αποκαλύψεις δηλώνει και ο Κλάους Βίνερ, επίσης από τους Χριστιανοδημοκράτες, υπογραμμίζοντας σε δηλώσεις του μέσω twitter ότι όλα όσα έρχονται στο φως «αμαυρώνουν την εικόνα των καθαρών πολιτικών».

Για «θλιβερά» και «απίστευτα» γεγονότα κάνει λόγο και ο Φιλελεύθερος βουλευτής Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, ενώ ο Ράινχαρντ Μπούτικοφερ από τους Πρασίνους ανέφερ ότι «διεφθαρμένοι άνθρωποι δεν έχουν θέση ως βουλευτές ή ως υπάλληλοι στο Ευρωκοινοβούλιο».


Πηγή