Τρίτη , 25 Ιούνιος 2024

Δεν είχε λάβει άσυλο ο Τούρκος εμπρηστής που έβαζε φωτιές στο όρος Αιγάλεω -Τη Δευτέρα στον Εισαγγελέα

Αίτημα ασύλου, αφού μπήκε παράνομα στη χώρα μας από τον Έβρο και συνελήφθη, στις 4 Απριλίου, υπέβαλε ο Τούρκος που συνελήφθη για τις φωτιές στο όρος Αιγάλεω.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο Α.Μ δεν έχει λάβει άσυλο, όντας αιτών αυτού. Όπως εξηγούν δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου έχει, βάσει του διεθνούς δικαίου και των Συμβάσεων που έχει κυρώσει η χώρα μας, κάθε Πολίτης τρίτης Χώρας (ΠτΧ).

Έτσι έπιασαν τον Τούρκο εμπρηστή που έβαζε φωτιές στο όρος Αιγάλεω -Κουβαλούσε αναπτήρες και σφουγγάρι για προσάναμμα

Είχε κάνει αίτηση για κάρτα ασύλου ο Τούρκος εμπρηστής που συνελήφθη για τις φωτιές στο Αιγάλεω

Ο 33χρονος, κατά την καταγραφή του, δακτυλοσκοπήθηκε και ταυτοποιήθηκε, από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης-Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (ΚΥΤ/ΚΕΔ) Φυλακίου-Ορεστιάδος. Στη συνέχεια, έλαβε το δελτίο αιτούντος ασύλου, το οποίο επέχει θέσει ταυτότητας των ΠτΧ για όσο εκκρεμεί η εξέταση του αιτήματος τους. Αποχωρώντας από το ΚΥΤ/ΚΕΔ Φυλακίου-Ορεστιάδος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, δήλωσε συγκεκριμένη διεύθυνση κατοικίας στην Αθήνα και έλαβε ραντεβού για συνέντευξη από το Γραφείο Ασύλου Αττικής για την εξέταση του αιτήματος του για τις 18/6.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία, η συντριπτική πλειοψηφία των Τούρκων αιτούντων άσυλο δηλώνουν οπαδοί του Γκιουλέν, προκειμένου να αυξήσουν τις πιθανότητες χορήγησης διεθνούς προστασίας. Παρομοίως, συχνά δηλώνουν ότι είναι δημόσιοι υπάλληλοι, υψηλού μορφωτικού προφίλ, ΛΟΑΤΚΙ κτλ.

Ελέγχονται εξονυχιστικά οι ισχυρισμοί του Τούρκου εμπρηστή

Οι κατά δήλωση ισχυρισμοί τους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ελέγχονται εξονυχιστικά ως προς την αξιοπιστία τους και απορρίπτονται από την Υπηρεσία Ασύλου εφόσον κριθούν ανακριβείς. Ο 33χρονος φέρεται να δήλωσε μέλος της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και φέρεται να δήλωσε: «Έφυγα από την Τουρκία γιατί εκεί παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Οι Τούρκοι απορριφθέντες αιτούντες άσυλο επιστρέφονται στην Τουρκία, στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών επιστροφών.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι αρμόδιο για την υποδοχή, ταυτοποίηση και εξέταση αιτημάτων ασύλου ΠτΧ. Ο έλεγχος, η εξακρίβωση και η καταδίκη παραβατικών συμπεριφορών άπτονται της αρμοδιότητας των Αρχών Ασφαλείας και της Ελληνικής Δικαιοσύνης, οι οποίες κάνουν το καθήκον τους, όπως αποδείχθηκε και στη σύλληψη του κατηγορούμενου.

Ο 33χρονος κρατείται και θα οδηγηθεί τη Δευτέρα ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.


Πηγή