Σάββατο , 25 Σεπτέμβριος 2021

Δημοσιονομική απειλή οι δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων

Η δημοσιονομική βόμβα των δικαστικών αποφάσεων για τα αναδρομικά συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων και τα γκρίζα σημεία της αύξησης που προωθείται στον κατώτατο μισθό μπαίνουν σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών.

Μετά τα κόκκινα δάνεια οι αποφάσεις των δικαστηρίων που θα ξηλώνουν μνημονιακούς νόμους δικαιώνοντας συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους για τις περικοπές που έχουν υποστεί αποτελεί σοβαρή πηγή ανησυχίας για τους δανειστές.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094545114-0’); });

Ο κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού ελλοχεύει καθώς απειλείται ο  στόχος 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα. Το θέμα αναμένεται να εξεταστεί σήμερα στις 10 το πρωί.  Οι δικαστικές αποφάσεις που δεν έχουν ακόμη τελεδικήσει αφορούν τους τις περικοπές στις αποδοχές και τα κομμένα δώρα και επιδόματα αδείας σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους και εν ενεργεία δημόσιους υπαλλήλους.

Στις Βρυξέλλες παρακολουθούν διαρκώς το θέμα, ρωτώντας να μάθουν για τα ρίσκα και την «γραμμή άμυνας» που στήνει η ελληνική πλευρά σε περίπτωση που η Ολομέλεια του ΣΤΕ αποφασίσει την επαναφορά τους, ενώ το δικό τους ραντάρ έχουν στήσει και οι αγορές στις οποίες πολύ σύντομα θα απευθυνθεί η χώρα.

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν στις 11:30 το πρωί και πραγματοποιούνται στην σκιά των ενστάσεων που έχουν διατυπώσει οι δανειστές.  Οι δανειστές συμφωνούν σε αύξηση έως 7% – 7,5% στα κατώτατα ημερομίσθια, θεωρώντας υπερβολή μία αναπροσαρμογή έως 10% που προτείνει η «επιτροπή σοφών» του υπουργείου Εργασίας.

Στην σημερινή συνάντηση με το κουαρτέτο θα εξεταστούν δεσμεύσεις – μεταρρυθμίσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας, όπως είναι η στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με επιπλέον προσωπικό, αλλά και φορολογικές εκκρεμότητες δευτερεύουσας όμως σημασίας.  Οι δανειστές συμφωνούν σε αύξηση έως 7% – 7,5% στα κατώτατα ημερομίσθια, θεωρώντας υπερβολή μία αναπροσαρμογή έως 10% που προτείνει η «επιτροπή σοφών» του υπουργείου Εργασίας.

Τη θετική διάσταση που θα έχει η αύξηση του κατώτατου μισθού επισήμαναν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου στους εκπροσώπους των θεσμών (Ε.Ε., ΕSM, EKT, ΔΝΤ) με τους οποίους συναντήθηκαν χθες στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση του Ντέκλαν Κοστέλο.

Οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ υπογράμμισαν ότι η επικείμενη αύξηση θα συμβάλει τουλάχιστον στη μεταβολή της ψυχολογίας και θα παράσχει στις εμπορικές επιχειρήσεις μια μικρή αλλά πολύ αναγκαία ρευστότητα. Παράλληλα, έθεσαν τις επιφυλάξεις τους για το θέμα του αυξημένου –σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες– μη μισθολογικού κόστους, το οποίο όπως είπαν πρέπει να μπει στην ατζέντα των θεμάτων που πρέπει να διευθετηθούν.

Αύριο οι συναντήσεις με τα υψηλόβαθμα στελέχη των πιστωτών θα επικεντρωθούν στα δημοσιονομικά.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

localStorage.clear();


Πηγή