Δευτέρα , 20 Μάρτιος 2023

Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης: Αντιτίθεται στη γνωμοδότηση Ντογιάκου για τις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ

Αντίθετος στη γνωμοδότηση του Ισίδωρου Ντογιάκου για την άσκηση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της ΑΔΑΕ είναι ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Ο ΔΣΘ εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία τόσο για την έκδοση όσο και για το περιεχόμενο της γνωμοδότησης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφορικά με τα νόμιμα όρια λειτουργίας της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

«Η γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εγείρει προβληματισμούς συνταγματικότητας αλλά και συμβατότητας τόσο με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου όσο και με τη διάταξη του άρθρου 4 παρ. 7 του νόμου 5002/2022 αναφορικά με το δικαίωμα της Αρχής να ενημερώνει τον παρακολουθούμενο για λόγους εθνικής ασφάλειας», τονίζεται στο ψήφισμα.

Σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι καμία άλλη εξουσία δεν μπορεί να παρεμποδίσει την ΑΔΑΕ κατά την άσκηση των καθηκόντων της, πολλώ δε μάλλον κατά την άσκηση των ελεγκτικών της αρμοδιοτήτων.

Υπογραμμίζεται ότι ο κοινός νομοθέτης δεν μπορεί να περιορίσει τις συνταγματικά αναγνωρισμένες αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ και κανένα κρατικό ή δικαστικό όργανο δεν μπορεί να ασκεί προληπτικό έλεγχο ή εποπτεία στην Αρχή.

«Ο νομικός κόσμος της χώρας καλείται και οφείλει να περιφρουρεί και να προάγει την προστασία των συνταγματικά κατοχυρωμένων ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του πολίτη σε ένα Κράτος Δικαίου», υπογραμμίζει -μεταξύ άλλων- το ψήφισμα του ΔΣΘ.


Πηγή