Δευτέρα , 1 Ιούνιος 2020

ΔΝΤ: Εάν δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit η Βρετανία θα αντιμετωπίσει χειρότερες προοπτικές

Η βρετανική οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με «σημαντικά χειρότερες» προοπτικές εάν η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία σε σύγκριση με το να καταλήξει σε μία συμφωνία για το Brexit, ανέφερε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι αναμένει η βρετανική κυβέρνηση να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% περίπου τον χρόνο το 2018 και το 2019 εάν επιτευχθεί μια ευρεία συμφωνία για το Brexit. Τον Ιούλιο, το ΔΝΤ ανέφερε ότι οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,4% φέτος και 1,5% το 2019.

Ωστόσο, ένα Brexit που θα δημιουργεί αναταραχή θα οδηγήσει σε «σημαντικά χειρότερο αποτέλεσμα», ανέφερε το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του για τη βρετανική οικονομία που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Η Βρετανία αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς αλλά το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες έχουν ακόμα να καταλήξουν σε μια συμφωνία για να διασφαλίσουν μια μεταβατική περίοδο. Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ελπίζει να σημειώσει πρόοδο προς μία συμφωνία όταν συναντηθεί με τους Ευρωπαίους ομολόγους της αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, υπάρχει ένα «αποθαρρυντικό» εύρος ζητημάτων που πρέπει ακόμα να αντιμετωπιστούν για το Brexit και όλα τα αποτελέσματα από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα έχουν κόστος για την οικονομία.

«Το Λονδίνο πρέπει να ακούσει τις ξεκάθαρες προειδοποιήσεις» του ΔΝΤ»

Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε σήμερα ότι το Λονδίνο πρέπει να ακούσει τις «ξεκάθαρες προειδοποιήσεις» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τους κινδύνους που δημιουργεί για τη βρετανική οικονομία η πιθανότητα ενός Brexit χωρίς μια συμφωνία.

Ο Χάμοντ εξέφρασε την πεποίθηση πως μια συμφωνία θα επιτευχθεί το φθινόπωρο, αλλά επεσήμανε ότι δεν είναι αδύνατη η περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας.

Ο Χάμοντ έχει δεχθεί επικρίσεις από κάποιους υποστηρικτές του Brexit, που ισχυρίζονται ότι θέλει να διατηρήσει μια σχέση με τις Βρυξέλλες, βάσει της οποίας το Λονδίνο θα παραμένει υπό την επιρροή της ΕΕ.

localStorage.clear();


Πηγή