Τετάρτη , 29 Μάιος 2024

Ενδοοικογενειακή βία: 112 περαστικά και 64 συλλήψεις το τελευταίο 24ωρο

Ραγδαία είναι η αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που καταγράφονται τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, μόνο την Τετάρτη υπήρξαν 112 υποθέσεις, με τις αρχές να προχωρούν σε 64 συλλήψεις με την αυτόφωρη διαδικασία, ενώ πέντε θύματα ζήτησαν να μεταφερθούν σε κάποιο κατάλυμα.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη τα αντίστοιχα νούμερα ήταν αυξημένα, καθώς οι αναφορές που υπήρχαν για ενδοοικογενειακή βία ήταν 141 και η ΕΛΑΣ συνέλαβε 73 άτομα.

Σταδιακή αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας

Τα νούμερα παρουσιάζουν διαρκώς αυξητική τάση, καθώς ενώ αρχικά καταγράφονταν 5-10 περιστατικά ημερησίως μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα όχι μόνο σταθεροποιήθηκαν σε διψήφιο νούμερο, αλλά έφτασαν και σε τριψήφιο. Πιο συγκεκριμένο το Σάββατο είχαμε 26 επίσημες αναφορές για ενδοοικογενειακή βία, την Κυριακή 33 και τη Δευτέρα εκτοξεύτηκαν σε 109.

Οι αλλαγές μετά τη δολοφονία της Κυριακής τους Αγίους Αναργύρους

Η δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα στους Αγίους Αναργύρους φαίνεται πώς έχει φέρει αλλαγές στο κομμάτι της αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι εισαγγελείς, ακόμη κι αν αφήνουν ελεύθερους τους δράστες, τους βάζουν τον περιοριστικό όρο να μην πλησιάζουν το θύμα.

Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι πληθαίνουν οι καταγγελίες, με αρκετές γυναίκες να καλούν άμεσα το 100, μόλις δουν ότι ο κακοποιητής τους βρίσκεται καπού κοντά. Παράλληλα, ορισμένοι είναι αυτοί που καλούν την Αστυνομία μόλις αντιληφθούν κάτι ύποπτο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υπόθεση στη Θεσσαλονίκη με τον 15χρονο που κάλεσε την Αστυνομία για να καταγγείλει την κακοποίηση του ιδίου και της μητέρας του από τον πατέρα του.


Πηγή