Δευτέρα , 5 Οκτώβριος 2026

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου

Σήμερα, Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το Εορτολόγιο, τιμάται η μνήμη του Αγίου Νικολάου.

Ο Άγιος Νικόλαος θεωρείται ο προστάτης των Ναυτικών, του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και Λιμενικού Σώματος.

Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα, είναι τα εξής: Νικόλαος, Νικόλας, Νίκος, Νικολός, Νικολής, Νικολάκης, Νικολέττα, Νικολούδα, Νικολίτσα, Νικολίνα, Νικολέτα, Νικόλ*, Μυριαλλής.

*Αυτό το όνομα γιορτάζει και άλλη ημερομηνία

Σαν σήμερα, στις 6 Δεκεμβρίου

  • 1865: Ψηφίζεται από το Κογκρέσο η 13η Τροποποίηση του Αμερικανικού Συντάγματος, που προβλέπει την κατάργηση της δουλείας.
  • 1925: Οι συνδικαλιστές διατυπώνουν για πρώτη φορά το αίτημα για 13ο μισθό, εν όψει των Χριστουγέννων.
  • 1940: Ο ελληνικός στρατός καταλαμβάνει τους Αγίους Σαράντα και το Δέλβινο στην Αλβανία, κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.
  • 1956: Η Ουγγαρία επικρατεί 4-0 της Σοβιετικής Ένωσης, σε αγώνα για το τουρνουά υδατοσφαίρισης των Ολυμπιακών Αγώνων της Μελβούρνης. Είναι ο πιο διάσημος αγώνας στην ιστορία του αθλήματος, εξαιτίας των εκτεταμένων επεισοδίων ανάμεσα στους παίκτες των δύο ομάδων, με φόντο την εισβολή των σοβιετικών τανκς στη Βουδαπέστη.
  • 1987: Ο ΠΑΟΚ συντρίβει 6-1 τον Ολυμπιακό για το Πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής. Είναι η μεγαλύτερη εκτός έδρας ήττα των ερυθρολεύκων για το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής.
  • 2008: Ο ειδικός φρουρός Επαμεινώδας Κορκονέας, 37 ετών, πυροβολεί και σκοτώνει στα Εξάρχεια τον 16χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Ξεσπούν επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.

Γεννήσεις στις 6 Δεκεμβρίου

  • 1778: Γκέι Λουσάκ, γάλλος χημικός, που διακρίθηκε για τις μελέτες του στα αέρια. Το 1805 ανακάλυψε τη σχέση 2 προς 1 του υδρογόνου με το οξυγόνο που αποτελούν το νερό. (Θαν. 9/5/1850)
  • 1920: Ντέιβ Μπρούμπεκ, αμερικανός τζαζίστας. (Θαν. 5/12/2012)
  • 1994: Γιάννης Αντετοκούνμπο, διεθνής ελληνονιγηριανός καλαθοσφαιριστής, που αγωνίζεται στο ΝΒΑ.

Θάνατοι στις 6 Δεκεμβρίου

  • 1878: Θεόδωρος Βρυζάκης, ζωγράφος, ο πρώτος Έλληνας που σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου. (Γεν. 19/10/1814)
  • 1912: Χριστόδουλος Σώζος, κύπριος δικηγόρος και πολιτικός (Δήμαρχος Λεμεσού). Έπεσε ηρωικά μαχόμενος, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας των Ιωαννίνων στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο. (Γεν. 1872)
  • 1990: Παύλος Σιδηρόπουλος, έλληνας ρόκερ. (Γεν. 27/7/1948)

Πηγή

Ελέγξτε επίσης

Νέες μαζικές διαδηλώσεις στη Μαδρίτη για τη στεγαστική κρίση και την προστασία από τις εξώσεις

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στη Μαδρίτη ζήτησαν, για ακόμα μία φορά, μέτρα για την αντιμετώπιση της …

Daily-News.GR