Σάββατο , 2 Ιούλιος 2022

ΗΠΑ-oπλοκατοχή: Αποχώρηση υψηλόβαθμου Ρεπουμπλικάνου από τις διαπραγματεύσεις στη Γερουσία

Ο Τζον Κόρνιν, υψηλόβαθμος Ρεπουμπλικάνος με ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το νομοσχέδιο για την ασφάλεια της οπλοκατοχής, αποχώρησε χθες από τις συνομιλίες της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Η αποχώρηση του Ρεπουμπλικάνου διαπραγματευτή προκάλεσε ερωτηματικά σχετικά με το αν τα μέλη του Κογκρέσου θα ψηφίσουν σχετική νομοθεσία πριν από την αναχώρησή τους για διακοπές δύο εβδομάδων στις 4 Ιουλίου.

“Είναι ένα κρίσιμο σημείο. Δεν ξέρω τι έχουν στο μυαλό τους, αλλά εγώ σταματάω να μιλάω,” δήλωσε ο Κόρνιν, έπειτα από ώρες διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Τομ Τίλις, αλλά και των Δημοκρατικών γερουσιαστών Κρις Μέρφι και Κίρστεν Σίνεμα.

Οι γερουσιαστές Τίλις και Μέρφι δήλωσαν αργότερα ότι οι συνομιλίες βρίσκονταν κοντά στην επίτευξη συμφωνίας, προσθέτοντας ότι κείμενο διατάξεων για το νομοσχέδιο θα καταρτιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σε τέλμα οι συνομιλίες, αμφίβολη η έκβαση των διαπραγματεύσεων

Η διακομματική ομάδα των γερουσιαστών εργάζεται για την επίτευξη μιας συμφωνίας για τον περιορισμό της βίας των όπλων, μετά την επίθεση ενός ενόπλου, με συνέπεια το βίαιο θάνατο 19 παιδιών σε σχολείο, αλλά και δύο ενηλίκων στην πόλη Ουβάλντε του Τέξας, μόλις δέκα ημέρες μετά τη δολοφονία 10 ανθρώπων σε μία ρατσιστική επίθεση κατά Αφροαμερικανών στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης. Οι συνομιλίες έχουν οδηγηθεί σε τέλμα κατά τις τελευταίες ημέρες.

“Η επίτευξη μιας συμφωνίας, όπως αυτή, είναι δύσκολη. Γίνεται με πολύ συναίσθημα, αλλά και με μεγάλο πολιτικό ρίσκο και για τις δύο πλευρές. Αλλά είμαστε αρκετά κοντά και θα πρέπει να φτάσουμε σε ένα τελικό αποτέλεσμα,” δήλωσε ο Μέρφι, που ηγείται των διαπραγματεύσεων για τους Δημοκρατικούς.

Πιεέζει ο χρόνος εν όψει εκλογών

Ο χρόνος για την ψήφιση σημαντικών νομοσχεδίων είναι περιορισμένος, καθώς πλησιάζουν οι εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, στις οποίες οι Ρεπουμπλικάνοι επιδιώκουν να πάρουν πίσω τον έλεγχο των νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου.

Ο Μέρφι και ο Τίλις δήλωσαν ο καθένας στους δημοσιογράφους ότι οι βοηθοί τους καταρτίζουν το νομοθετικό κείμενο για την πλειοψηφία των διατάξεων στις οποίες έχουν συμφωνήσει τα μέλη του Κογκρέσου. Ο Τίλις άφησε να εννοηθεί ότι οι διατάξεις αυτές θα είναι διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή. «Είμαστε πολύ κοντά στα τελικά στάδια», πρόσθεσε.

Η ομάδα των διαπραγματευτών ανακοίνωσε ένα πλαίσιο μέτρων για τον περιορισμό της βίας των όπλων την Κυριακή. Ωστόσο, αυτά δεν κάλυπταν το εύρος των προτάσεων που επεδίωκαν οι Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου Τζο Μπάιντεν, αλλά παρόλα αυτά η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη αποτελεί την πιο σημαντική ανάληψη δράσης κατά της βίας των όπλων από το Κογκρέσο εδώ και χρόνια.

Εκκρεμεί η επίλυση διαφωνιών μεταξύ των δύο κομμάτων

Οι διαφωνίες παρέμειναν σχετικά με δύο βασικές διατάξεις: για την προσωρινή αφαίρεση των όπλων από ανθρώπους που κρίνονται επικίνδυνοι για να φέρουν όπλο, αλλά και για το λεγόμενο “νομικό παραθυράκι” που επιτρέπει στις αρχές να απαγορεύουν την πρόσβαση επιθετικών συζύγων σε όπλα, αλλά δεν καλύπτει ανύπαντρα ζευγάρια.

Ο Τίλις δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές μελετούν την κατάρτιση ένος μηχανισμό που θα επιτρέψει τη διάθεση ομοσπονδιακής χρηματοδότησης για τις πολιτείες που θέλουν να υιοθετήσουν προληπτική νομοθεσία, αλλά και για όσες πολιτείες υποστηρίζουν άλλα προγράμματα παρέμβασης με στόχο τον έλεγχο της οπλοκατοχής.

Ο ίδιος είπε ότι τα μέλη του Κογκρέσου εξετάζουν την υπάρχουσα πολιτειακή νομοθεσία ως μοντέλο, προκειμένου να κλείσει το νομικό παραθυράκι που αναφέρθηκε παραπάνω και καλύπτει μόνο τα παντρεμένα ζευγάρια από την προληπτική απαγόρευση της οπλοκατοχής.


Πηγή