Σάββατο , 28 Ιανουάριος 2023

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκπονήσει νέα πρόταση για τις σχέσεις ανάμεσα στο Κόσοβο και τη Σερβία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει εκπονήσει νέα πρόταση για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στο Κόσοβο και τη Σερβία με ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα δράσεων.

Αυτά ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων.

Το σχέδιο πρότασης εστάλη χθες, Δευτέρα, σε αμφότερα τα μέρη, δήλωσε ο διπλωμάτης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομασθεί. Πρόσθεσε πως αναμένεται ότι τα δύο μέρη θα καταλήξουν σε τελική συμφωνία σε διάστημα μικρότερο του έτους.

«Είναι πολλά αυτά που το κάνουν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση…. Δεν είναι πλήρης αναγνώριση … αλλά είναι μια πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων», δήλωσε ο διπλωμάτης.

Η συμφωνία με το Κόσοβο, κύρια προϋπόθεση για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ

Το Βελιγράδι και η Πρίστινα δεσμεύθηκαν το 2013 σε διάλογο υπό την αιγίδα της ΕΕ για να επιλύσουν εκκρεμή θέματα, όμως δεν έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος. Μια συμφωνία με το Κόσοβο παραμένει μία από τις κύριες προϋποθέσεις για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ.

«Αφού ακούσαμε και τα δύο μέρη, ανασχεδιάσαμε την πρόταση», δήλωσε ο διπλωμάτης. Η πρόταση περιλαμβάνει παράρτημα «με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα ενεργειών – πότε και πώς πρέπει να γίνουν τα πράγματα», δήλωσε.

Ο διπλωμάτης κάλεσε την Πρίστινα και το Βελιγράδι «να συνεχίσουν την εποικοδομητική προσέγγισή τους και να επικεντρώσουν στην πραγματοποίηση αμετάκλητης προόδου προς την εξομάλυνση».


Πηγή