Τρίτη , 5 Μάρτιος 2024
Τσακαλώτος για σχέδιο Πισσαρίδη: Περισσότεροι φόροι για τους πολλούς, φοροελαφρύνσεις για τους λίγους

Η κυβέρνηση ακολουθεί ξεκάθαρα μνημονιακή ατζέντα σε όλα τα θέματα – Newsbeast

Αυτό που κάνει ξεκάθαρα η κυβέρνηση είναι να νομοθετεί με μνημονιακή ατζέντα, τόσο πριν από την πανδημία όσο και κατά τη διάρκειά της, δηλώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Κατά συνέπεια μνημονιακές θα είναι και οι συνέπειες αυτών των μέτρων» υποστηρίζει παραχωρώντας συνέντευξη στην ιστοσελίδα libre, χωρίς να αποκλείει και de jure μνημόνια σε δεύτερο χρόνο.

Ερωτηθείς για τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα και την πρώτη κατοικία, ο τέως υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι «ο κόσμος θα αναγκαστεί να μετακομίζει συνεχώς σε μικρότερα σπίτια και σε φτηνότερες γειτονιές, όπως ήταν άλλωστε η πάγια θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αυτό είναι αδιανόητο, χρειάζεται ως χώρα να έχουμε στεγαστική πολιτική, ένα ολιστικό πλαίσιο, και με μέριμνα για κοινωνική στέγαση, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πάντα στις αγορές. Και υπάρχει και κάτι ακόμα. Πέραν του ότι το νομοσχέδιο είναι σε λάθος κατεύθυνση έρχεται και σε μια πολύ λάθος στιγμή με δεδομένη την οικονομική ύφεση, την έλλειψη ρευστότητας και την ολοένα αυξανόμενη ανεργία.

Το πλαίσιο που θα έπρεπε να έρθει τώρα θα έπρεπε να περιλαμβάνει αυξημένη προστασία, να λαμβάνει υπόψη την κατάσταση και  όχι να μιλάμε για ρευστοποιήσεις περιουσιών».

Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ο κ. Τσακαλώτος στη συνέντευξή του υπογραμμίζει ότι «στα εθνικά ζητήματα οφείλουμε να μην καλλιεργούμε στον κόσμο τον εθνικισμό και την αδιαλλαξία όπως έκανε η ΝΔ στη συμφωνία των Πρεσπών».

Και προσθέτει, «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προσέρχεται σε αυτή τη συζήτηση με ρεαλιστικές θέσεις αρχών. Με ειλικρίνεια λέμε στον κόσμο ποια είναι τα κρίσιμα ζητήματα και με τις θέσεις μας και τις πράξεις μας προσπαθούμε να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας αλλά και ένα κλίμα ειρήνης και διεθνούς κατανόησης.

Αυτό κάναμε πάντα. Σιωπηλά και μεθοδικά ακόμη και όταν δεχόμασταν αήθη πόλεμο από την σημερινή κυβέρνηση».

Τέλος, ερωτηθείς για τα περί αρχηγικού κόμματος, απαντά επί λέξει: «Δεν υποτιμώ τη συμβολή της ηγετικής ομάδας και ιδιαίτερα του επικεφαλής, στο πρόσωπο του οποίου εγγράφονται η διαδρομή, οι ιδέες και η φυσιογνωμία του κόμματος. Θα επιμείνω ταυτόχρονα ότι χωρίς τη συλλογικότητα, χωρίς μια ικανή και οξυδερκή ηγετική ομάδα ο επικεφαλής καθίσταται ευάλωτος».


Πηγή