Πέμπτη , 23 Σεπτέμβριος 2021
Η Τουρκία επικήρυξε Παλαιστίνιο και προσφέρει αμοιβή για τη σύλληψή του

Η λίστα με τις πιθανές κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας – Newsbeast

Στήριξη και αλληλεγγύη σε Αθήνα και Λευκωσία εξέφρασε το άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, καλώντας την Άγκυρα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές όπως αναμεταδίδει η ΕΡΤ να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, παρουσίασε σύμφωνα με πληροφορίες, στους Ευρωπαίους υπουργούς, τη λίστα επιλογών για πιθανές κυρώσεις προς τη γείτονα οι οποίες θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής 24-25 Σεπτεμβρίου.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επανέλαβαν την αναγκαιότητα αποκλιμάκωσης, με τον Νίκο Δένδια να υπογραμμίζει ότι κόκκινη γραμμή της Ελλάδας είναι η προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Οι ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας

  1. Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων
  2. Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες
  3. Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού για έρευνες στον ενεργειακό τομέα κλπ)
  4. Απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκία από ευρ. κρατικές τράπεζες
  5. Δυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων
  6. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας έως τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών (travel ban)
  7. Να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλευρό της Ελλάδας για την Ανατολική Μεσόγειο: «Συζητάμε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας»

Έντονες επικρίσεις δέχθηκε η Τουρκία στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Βερολίνο. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις των Άνγκελα Μέρκελ, Ζοζέπ Μπορέλ και Χάικο Χαας, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, μάλιστα, να τονίζει πως η Ε.Ε. οφείλει να στηρίξει την Ελλάδα, στις προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Ζοζέπ Μπορέλ. «Είμαστε ξεκάθαροι και αποφασισμένοι σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων και την αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλώντας την Τουρκία «να απέχει από μονομερείς ενέργειες».

«Η Τουρκία πρέπει να απέχει από μονομερείς ενέργειες. Αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο προκειμένου να προχωρήσει ο διάλογος. Θέλουμε να βρούμε δρόμο προς μια πιο υγιή σχέση, προς όφελος τόσο της Ε.Ε. όσο και της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Μπορέλ μετά το τέλος του Άτυπου Συμβουλίου του οποίου προήδρευσε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα πρέπει να βαδίσουμε σε μια «λεπτή γραμμή» ανάμεσα στη διατήρηση ενός πραγματικού χώρου για διάλογο και στην παρουσίαση συλλογικής δύναμης στην υπεράσπιση των κοινών μας συμφερόντων. «Θέλουμε να δώσουμε μια σοβαρή ευκαιρία στον διάλογο», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την εκτίμησή του για την διαμεσολαβητική προσπάθεια της Γερμανίας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι και ο ίδιος θα προσπαθήσει το επόμενο διάστημα να δημιουργήσει «χώρο για διαπραγματεύσεις για όλα τα θέματα της περίπλοκης και δύσκολης σχέσης με την Τουρκία».

Σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι υπάρχει αυξανόμενη ενόχληση για την συμπεριφορά της Τουρκίας και θα δοθεί η εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου στον κατάλογο κυρώσεων να προστεθούν ονόματα που πρότεινε η Κυπριακή Δημοκρατία. Αν δεν υπάρξει πρόοδος στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης, «μπορεί να αναπτυχθεί μια λίστα με περαιτέρω περιοριστικά μέτρα», η οποία θα τεθεί προς συζήτηση στην Σύνοδο Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου, εξήγησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Τέλος, αναφέρθηκε στη δυνατότητα οι κυρώσεις, εκτός από πρόσωπα, να αφορούν περιουσιακά στοιχεία, πλοία και παράνομες οικονομικές δραστηριότητες, κυρίως σε τομείς στους οποίους η τουρκική οικονομία είναι πιο στενά συνδεδεμένη με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέρκελ: Όλοι, ως Ε.Ε., έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε την Ελλάδα

«Όλοι, ως κράτη – μέλη της ΕΕ, έχουμε ασφαλώς την υποχρέωση να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας τα δικαιώματα και τα θέματα που παρουσιάζουν οι Έλληνες φίλοι μας και επίσης να τους υποστηρίξουμε, όπου έχουν δίκιο», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία παραχώρησε σήμερα (28/08) συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Οι δηλώσεις της κ. Μέρκελ ήρθαν την ώρα που στη γερμανική πρωτεύουσα συγκαλείται και η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., όπου τίθεται επί τάπητος η τουρκική προκλητικότητα.

«Παραταύτα, έχω επανειλημμένα προσπαθήσει προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και αυτό γίνεται εν μέρει μόνο με το να μιλάει κανείς συνεχώς και με τις δύο πλευρές. Οι διαφορές που υπάρχουν εκεί σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό των οικονομικών ζωνών μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μαζί. Για αυτό προσπαθεί η Γερμανία», πρόσθεσε η καγκελάριος στο πλαίσιο της θερινής συνέντευξης Τύπου.

Σε ό,τι αφορά την συνεννόηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, για το θέμα, επισήμανε ότι μίλησε μαζί του πολύ εντατικά για τις σχέσεις με Τουρκία, οι οποίες είναι, όπως είπε, πάρα πολύ πολύπλευρες.

«Η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ. Η διένεξη μεταξύ δύο εταίρων του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους, αλλά και για αυτόν τον λόγο πρέπει να προσπαθήσει κανείς να ξεκαθαρίσει τα πράγματα στο πλαίσιο της Συμμαχίας», ανέφερε, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει σήμερα συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ούτε πρόκειται να το κάνει εντός της ημέρας, αλλά βρίσκεται σε συχνή επικοινωνία μαζί του.

Μαας: Πρέπει να συζητηθούν περιοριστικά μέτρα από την Ε.Ε. εναντίον της Άγκυρας

Περιοριστικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας πρέπει να συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα γίνει τον Σεπτέμβριο, όπως τόνισε σήμερα στο Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι σχέσεις με την Άγκυρα είναι περισσότερο από τεταμένες εξαιτίας της διένεξης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως ο εποικοδομητικός διάλογος είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση στην ανατολική Μεσόγειο.


Πηγή