Τετάρτη , 29 Μάρτιος 2023

Η Ρωσία θα εξοπλίσει υποβρύχιά της με υπερηχητικούς πυραύλους

Με σύγχρονους υπερηχητικούς πυραύλους ετοιμάζεται να εφοδιάσει το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας τα υποβρύχιά του.

«Ουδείς θα πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα το πράξουμε», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΝ της Ρωσίας, ναύαρχος Νικολάι Γεβμένοφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, «Κρασνάγια Σβέστντα», χωρίς, ωστόσο, να αποκαλύψει πότε θα τοποθετηθούν οι υπερηχητικοί πύραυλοι στο στόλο των υποβρυχίων της Μόσχας.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, αυτή την περίοδο το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό διαθέτει δέκα τύπους υποβρυχίων που ανήκουν σε τέσσερις διαφορετικές γενεές. Οι σύγχρονοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι τύπου Kalibr έχουν δοκιμαστεί σε υποβρύχια δεύτερης γενιάς. «Και σήμερα όλα τα υποβρύχια σε υπηρεσία μπορούν να εξοπλιστούν με αυτά, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών υποβρυχίων», είπε. Σύμφωνα με τον Ρώσο ναύαρχο το επόμενο βήμα θα είναι η αναβάθμιση με υπερηχητικούς πυραύλους.

Το «στιλέτο» του Πούτιν: Γιατί η Ρωσία επιστρατεύει τους υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal στην Ουκρανία [βίντεο]

Ο Πούτιν προαναγγέλλει ενίσχυση του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας και μαζική παραγωγή υπερηχητικών πυραύλων

Η Ρωσία έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής τρεις τύπους υπερηχητικών πυραύλων: τον Avangard, τον Zirkon και τον Kinzhal. Λόγω της μεγάλης ταχύτητας που αναπτύσσουν, οι πύραυλοι αυτοί θεωρούνται προς το παρόν πρακτικά αδύνατο να αναχαιτιστούν από την αεράμυνα άλλων κρατών.

Οι πύραυλοι Zirkon, οι οποίοι δυνητικά μπορούν επίσης να εξοπλιστούν με πυρηνικές κεφαλές, εκτοξεύονται από πλοία. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, μόνον ένα πλοίο του ρωσικού στόλου, η φρεγάτα «Ναύαρχος Γκόρσκοφ» έχει εξοπλιστεί με τέτοιους πυραύλους, ενώ εκφράζονται αμφιβολίες από δυτικούς αναλυτές, για το κατά πόσον η Ρωσία μπορεί να προχωρήσει σε μαζική παραγωγή τέτοιων όπλων, όπως προανήγγειλε πρόσφατα ο Βλαντίμιρ Πούτιν.


Πηγή