Δευτέρα , 17 Ιούνιος 2024

Η Τουρκία θα παρακολουθεί επί 24ώρου βάσεως το Αιγαίο με ραντάρ

Έντεκα σταθμοί ραντάρ έχουν στηθεί στις ακτές του Αιγαίου, ως μέρος της πρώτης φάσης του σχεδίου παράκτιου συστήματος επιτήρησης που δρομολογεί η Τουρκία, με στόχο να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες στην θάλασσα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Hurriyet, ραντάρ και κάμερες θα παρακολουθούν το Αιγαίο 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, ενώ επισημαίνεται πως όλες οι δοκιμές της πρώτης φάσης του σχεδίου έχουν ολοκληρωθεί.

Τα δεδομένα που θα συλλέγονται θα μοιράζονται σε επτά δημόσιες υπηρεσίες, προκειμένου να βοηθηθούν στον τερματισμό παράνομων ενεργειών, όπως «η παράνομη διακίνηση μεταναστών και η λαθραία αλιεία».

Την πρώτη φάση του σχεδίου έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν η τουρκική εταιρεία Havelsan και η Γραμματεία Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, με συμβόλαιο που υπέγραψαν το 2013. Ανάμεσα στις δημόσιες υπηρεσίες θα είναι και το υπουργείο Άμυνας της χώρας και τα επιτελεία…

Αυτή η πρώτη φάση καλύπτει μια περιοχή από τις ακτές της θάλασσας του Μαρμαρά μέχρι νότια στην Αλικαρνασσό απέναντι από Ρόδο και Καστελόριζο. Συνολικά 11 σταθμοί έχουν ήδη στηθεί αναφέρει το δημοσίευμα και τώρα οι αρμόδιοι τους δοκιμάζουν, για να δουν αν λειτουργούν όπως σχεδιάστηκαν.

Ελληνικές στρατιωτικές πηγές που ρωτήθηκαν σχετικά από το news.gr επεσήμαναν -μεταξύ άλλων- πως «όταν αρχίσουν να λειτουργούν το δικό μας σύστημα πληροφοριών, θα μας πει τι ακριβώς είναι, αλλά προς το παρόν θεωρούμε πως μάλλον πρόκειται για ραντάρ ναυτιλιακής κίνησης. Εμείς, σαν Ελλάδα, ήδη την έχουμε μια τέτοια πλήρη εικόνα σε όλο το Αιγαίο, γιατί έχουμε ναυτιλιακά και μη ραντάρ συνδεδεμένα. Έχουμε “μάτια” σε όλες τις θάλασσες»

«Προσπαθούν με αυτά να αλληλοκαλύπτονται μεταξύ τους οι σταθμοί, γιατί λόγω των νησιών υπάρχουν πολλά κενά στην εικόνα που έχουν για το Αιγαίο σε βάθος. Μέσα από αυτό το σύστημα θα προσπαθήσουν μετά να στοιχειωθετήσουν τη διεκδίκηση της Έρευνας και Διάσωσης στο Αιγαίο ή μέρος αυτού. Σε κάθε περίπτωση, εμείς έχουμε ήδη πάνω από μία απαντήσεις», συμπλήρωσε ανώτατη στρατιωτική πηγή.

localStorage.clear();


Πηγή