Πέμπτη , 23 Μάιος 2024

Καλλιτέχνες: Την απόσυρση του προεδρικού διατάγματος ζητά η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

Την απόσυρση του επίμαχου προεδρικού διατάγματος που αφορά τους καλλιτέχνες και τους τίτλους σπουδών τους ζητά η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Με ανακοίνωσή της, επισημαίνει ότι το πρόσφατο προεδρικό διάταγμα «δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα διατείνεται ότι επιλύει στο ομιχλώδες τοπίο στο οποίο βρίσκονται διαχρονικά οι καλλιτεχνικές σπουδές στη χώρα μας».

Στην ανακοίνωση τονίζεται ακόμα ότι «οι όποιες πρωτοβουλίες νομοθετικού εξορθολογισμού της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στη χώρα μας οφείλουν να έχουν ως αφετηρία την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών που έχουν περάσει μέσα από αυτό το εκπαιδευτικό πλαίσιο και οι οποίοι, βάσει του πρόσφατου διατάγματος, βρίσκονται παντελώς εκτεθειμένοι».

«Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή τον δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει» με αφορμή το προεδρικό διάταγμα, συνεχίζει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Θεωρούμε επιτακτική την απόσυρση του εν λόγω διατάγματος και την εκκίνηση μιας ουσιαστικής διαβούλευσης για τις καλλιτεχνικές σπουδές στη χώρα μας».

Καταληκτικά αναφέρεται ότι «η ΕΑΚ θα συνδράμει με θετικό πνεύμα σε κάθε πρωτοβουλία θεσμικής στήριξης και αναβάθμισης των σπουδών των παραστατικών τεχνών και των σπουδών κινηματογράφου στην Ελλάδα καθώς αυτές αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου ο σύγχρονος πολιτισμός μας να συνεχίσει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην κοινωνία μας, την εθνική οικονομία και τη διεθνή καλλιτεχνική σκηνή».

Καλλιτέχνες: Στάση εργασίας και συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από σωματεία του ΥΠΠΟΑ

Στις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών συμμετέχουν σωματεία του ΥΠΠΟΑ τα οποία, με αίτημα να μην αλλάξει το νομικό καθεστώς των δημόσιων μουσείων, κηρύσσουν στάση εργασίας αύριο Πέμπτη 2/2, από τις 11 πμ έως τις 2 μμ, ενώ καλούν, την ίδια μέρα, στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν στις 12 μμ στο Σύνταγμα (Αθήνα) και στο άγαλμα Βενιζέλου (Θεσσαλονίκη).

«Ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή των σωματείων των καλλιτεχνών που έχουν κηρύξει 48ωρη απεργία στις 1 και 2 Φεβρουαρίου 2023 και με την 24ωρη απεργία του ΣΕΚΑ στις 2 Φεβρουαρίου 2023», αναφέρουν μεταξύ άλλων σε κοινή ανακοίνωσή τους, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων – ΣΕΑ, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής Στερεάς και Νήσων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων – ΠΕΣΑ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμού και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων – ΣΕΚΑ.


Πηγή