Δευτέρα , 19 Απρίλιος 2021

Καμμένος: Περιμένω να τελειώσει το συντομότερο δυνατό η ομηρία των Ελλήνων αξιωματικών

Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, επισκέφθηκε σήμερα την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», στην Πάφο της Κύπρου. Εκεί μίλησε στο φιλολογικό μνημόσυνο για τον ήρωα της ΕΟΚΑ του 1955-59, Ευαγόρα Παλληκαρίδη, από όπου αρχικά ανέφερε: «Με την Τουρκία επιθυμούμε να έχουμε μία ειρηνική συνύπαρξη, μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού της καλής γειτονίας. Αυτό πρέπει να επιδείξει και η Τουρκία».

«Δυστυχώς, οι προκλήσεις τον τελευταίο καιρό και στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στον εναέριο χώρο, με τις συνεχείς παραβιάσεις, παραβάσεις και υπερπτήσεις, με τις προκλητικές δηλώσεις που γίνονται από υπεύθυνα και από μη υπεύθυνα άτομα στην Τουρκία, αλλά και το τελευταίο γεγονός της ομηρίας των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενός αξιωματικού και ενός υπαξιωματικού, που ήταν αποτέλεσμα ενός απλού μεθοριακού επεισοδίου, δυστυχώς δείχνουν ότι η Τουρκία αντί να ακολουθεί έναν ευρωπαϊκό δρόμο που όλοι επιθυμούμε, ακολουθεί έναν άλλο δρόμο» συμπλήρωσε από την Κύπρο ο Έλληνας υπουργός.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, διευκρίνισε επίσης ότι «επειδή γράφονται πολλά και σήμερα στον Τύπο, στην Ελλάδα η κυβέρνηση -και πιστεύω και όλος ο ελληνικός λαός- δεν έχει διαφορετικές απόψεις. Η Ελλάδα θεωρεί ότι αυτό το απλό γεγονός, το οποίο έχει συμβεί πάρα πολλές φορές στα σύνορα, που θα μπορούσε να καταλήξει εύκολα στην επιστροφή των αξιωματικών, η Τουρκία επέλεξε να το οδηγήσει στη δικαιοσύνη, φυλακίζοντας σε φυλακές υψίστης ασφαλείας δύο Έλληνες αξιωματικούς. Δύο αξιωματικούς, που είναι μέλη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φρουρούν τα ευρωπαϊκά σύνορα, ανήκουν σε έναν νατοϊκό στρατό, επέλεξε να τους οδηγήσει σε φυλακές υψίστης ασφαλείας αντί να τους απελευθερώσει».

«Περιμένω το συντομότερο δυνατό να τελειώσει η ομηρία των Ελλήνων αξιωματικών, να επιστρέψουν στην πατρίδα και ελπίζουμε πως η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν βοηθούν ούτε στην καλή γειτονία, αλλά ούτε στη δική της εικόνα προς τους θεσμούς τους οποίους θέλει να συναντήσει. Και εννοώ την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ακόμη ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Και συμπλήρωσε επί του θέματος: «Έχουμε τις επόμενες ημέρες μία συνάντηση για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και θα ήταν καλό μέχρι εκείνη τη συνάντηση -και το συντομότερο δυνατό- να λήξει η ομηρία των Ελλήνων, του αξιωματικού και του υπαξιωματικού».

Όσον αφορά τη νέα NAXTEX, που έχει εκδώσει η Τουρκία για τις 11-18 Μαρτίου και 22-29 Μαρτίου και για το πώς αντιμετωπίζονται αυτές οι τουρκικές προκλήσεις από Ελλάδα και Κύπρο, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» ο κ. Καμμένος απάντησε πως «αυτή η συνεχής παραβίαση του διεθνούς δικαίου με NAXTEX που περιλαμβάνουν ΑΟΖ άλλων χωρών πλέον της δικής της, που περιλαμβάνουν ακόμη και χερσαία τμήματα, δείχνουν καταρχήν την έλλειψη σοβαρότητας» από την πλευρά της Τουρκίας.

«Τέτοιου είδους προσβλητικές κινήσεις, δεν πτοούν τη διεθνή κοινότητα, είπε, σημειώνοντας πως χώρες οι οποίες ουσιαστικά έχουν υπογράψει συμβόλαια με την Κύπρο και πολύ σύντομα θα υπογράψουν και με την Ελλάδα, (αναφέροντας πως ήδη η Exxon Mobil και η TOTAL έχουν ενδιαφερθεί στην Ελλάδα να υπογράψουν για το φυσικό αέριο στη νότιο Κρήτη), δεν πρόκειται να φοβηθούν τις NAVTEX της Τουρκίας», επισήμανε επίσης επί του θέματος.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Κύπρο για τα «Ευαγόρεια», το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει ότι ο κ. Καμμένος είπε πως ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης οδηγεί όλο τον ελληνισμό, με το παράδειγμά του, με την αυτοθυσία του. Ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο υπουργό Άμυνας της Κύπρου και σημείωσε πως «Δεν είναι τυχαίο ότι βρεθήκαμε σήμερα εδώ, στη Βάση “Ανδρέας Παπανδρέου”, μια βάση – σύμβολο, που δείχνει ότι η Κύπρος δεν είναι ποτέ μακριά για την Ελλάδα και ότι ο ελληνισμός είναι ενωμένος σε εύκολες και σε δύσκολες στιγμές. Το μήνυμα που θέλω να περάσω από εδώ είναι ακριβώς αυτό: Όταν ο ελληνισμός είναι συμπαγής και ενωμένος, όταν δεν μπαίνουν μικροπολιτικές διαφορές και το εθνικό συμφέρον είναι αυτό το οποίο μας ενώνει, τότε δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και νικάμε. Αυτή τη χρονιά, η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται σε μία πολύ σημαντική φάση της ιστορίας τους. Είναι χώρες που πλέον παράγουν φυσικό αέριο και αργότερα πετρέλαιο. Η Ελλάδα μπορώ να πω ότι ακολουθεί την Κύπρο σε αυτή τη διαδικασία και αυτό προκαλεί αρκετές αντιδράσεις από την πλευρά της Τουρκίας».

 

localStorage.clear();


Πηγή