«Κάθε τόπος είναι μοναδικός», με άλλα λόγια, κάθε γωνιά της χώρας μας είναι μοναδική, επισημαίνει ο Θανάσης Κοντογεώργης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Εκ της θέσεώς του, ο συνομιλητής μας συμμετέχει ενεργά στη χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη. Μαζί κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση συνδιαμορφώνουν την Εθνική Στρατηγική, η οποία, όπως σημειώνει, είναι εγγενώς διασυνδεδεμένη με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034.
Αναφερόμενος στις νέες εθνικές προκλήσεις, κλιματική κρίση, δημογραφικό, χωρικός σχεδιασμός κ.α., ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, εστιάζει περισσότερο στη διαχείριση των υδάτων: «Το νερό, πόσιμο και αρδευτικό, η επάρκεια και η κοινή διαχείρισή του αποτελεί το επόμενο εθνικό θέμα», επισημαίνει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι «η κυβέρνηση επεξεργάζεται και προχωρά ένα συνολικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των υδάτων».
Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θ. Κοντογεώργης μιλά, επίσης, για την υπόθεση των Τεμπών και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, για τον κυβερνητικό στόχο στις επόμενες εκλογές, τέλος, για τα λεγόμενα συστημικά και αντισυστημικά κόμματα.
Η συνέντευξη του Θανάση Κοντογεώργης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη, στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και τον Νίκο Παπαδημητρίου:
Ερ.: Κύριε υπουργέ, τη δεκαετία του ’80 υπήρχε μια εκπομπή στη δημόσια τηλεόραση, με τον τίτλο, «Ελλάδα δεν είναι μόνον η Αθήνα». Αυτό εσείς το έχετε κάνει… πράξη τους τελευταίους μήνες, με επισκέψεις σας σε κάθε γωνιά της χώρας. Ποιες εντυπώσεις έχετε αποκομίσει; Πού “πονάει” η ελληνική περιφέρεια, αλλά και ποιες προοπτικές υπάρχουν;
Απ.: Κάθε τόπος, κύριε Παπαδημητρίου, που επισκεπτόμαστε και συνεργαζόμαστε εκεί με τους εκπροσώπους της κοινωνίας και της οικονομίας, μάς εμπνέει. Και, σίγουρα, υπάρχουν στοιχεία που προβληματίζουν -και πολύ, σε κάποιες περιπτώσεις. Αν έπρεπε, όμως, με μια λέξη να συμπυκνώσω λίγο τη σκέψη που μονοπωλεί τη δράση μας, σε σχέση με όλο αυτό, είναι: Ελλάδα. Αλλά, προσέξτε, όχι μισή Ελλάδα, ούτε ένα μέρος αυτής. Θα έλεγα, η Ελλάδα στην ολότητά της, στην πληρότητά της, στην τελειότητα που μπορεί να την χαρακτηρίζει. Και, είναι ακριβώς αυτή η σκέψη, η οποία μας υποχρεώνει να κάνουμε για κάθε γωνιά της πατρίδας μας αυτό το οποίο είναι σωστό και δίκαιο. Ενισχύοντας και προασπίζοντας ένα θεμελιώδες δικαίωμα: το δικαίωμα του κάθε πολίτη, εφ’ όσον βέβαια το επιθυμεί, να παραμείνει στον τόπο που γεννήθηκε. Εκεί πέρα να αισθανθεί και να έχει τις ίδιες ευκαιρίες προκειμένου να δημιουργήσει και να πει ότι τα κατάφερε. Σε αυτή τη διαδρομή, προφανώς οι προκλήσεις είναι αρκετές. Υπάρχουν τοπικά ζητήματα και χρονίζοντα. Ή, άλλα θέματα που λιμνάζουν και τα οποία χρήζουν άμεσα αντιμετώπισης -κι αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Υπάρχουν όμως και κάποια θέματα, τα οποία θα τα χαρακτήριζα εθνικά πλέον. Που δεν χωρούν χρωματισμούς. Όπως είναι η διαχείριση των υδάτων και η κλιματική κρίση, όπως είναι το δημογραφικό, όπως είναι ο χωρικός σχεδιασμός, η έγνοια, η μέριμνα και οι πολιτικές για τις ορεινές, απομακρυσμένες και τις νησιωτικές περιοχές. Επομένως σε αυτόν τον άξονα πορευόμαστε και η δική μας επιδίωξη είναι να υπάρχει μέσα στο χρόνο μια συνολική στρατηγική και για κάθε περιοχή αλλά, βέβαια, και για τα θέματα, τα οποία σας ανέφερα.
Κοντογεώργης: Λογοδοσία και αξιολόγηση με συνέπειες, σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης
Κοντογεώργης: Υπερασπιζόμαστε το θεμελιώδες δικαίωμα να παραμένουν οι άνθρωποι στον τόπο όπου γεννήθηκαν
Ερ.: Στην τελευταία, εξ άλλου, συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής μαθαίνουμε πως εισηγηθήκατε τη διασύνδεση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου με την Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη. Τι έχουν να περιμένουν οι κάτοικοι της υπαίθρου, και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
Απ.: Η Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη, που τώρα συνδιαμορφώνεται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, είναι εγγενώς διασυνδεδεμένη με το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034, καθώς μοιράζονται κοινές αρχές και στόχους. Η ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για μια αρμονικά αναπτυγμένη, ενωμένη, ανταγωνιστική και ανθεκτική Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η πολιτική συνοχής πρέπει να παραμείνει βασική προτεραιότητα και να ενισχυθεί, καθώς αποτελεί κινητήρια δύναμη για σύγκλιση, ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητα. Η χώρα μας αντιμετωπίζει ιδιαίτερες προκλήσεις που συμπίπτουν και με κάποιες βασικές προτεραιότητες της ΕΕ. ‘Αμυνα και ασφάλεια, μεταναστευτικό και διαχείριση συνόρων, διαχείριση νερού και κλιματική κρίση, δημογραφικό και στεγαστικό. Συνεπάγονται επομένως, πρόσθετες επενδυτικές ανάγκες που πιέζουν τον περιορισμένο εθνικό δημοσιονομικό μας χώρο. Κάθε ευρώ από τα κονδύλια της Συνοχής είναι πολύτιμο.
Οι κάτοικοι της υπαίθρου θα αποτελέσουν κεντρικούς δικαιούχους αυτής της προσέγγισης, καθώς εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι θα λάβουν την υποστήριξη που χρειάζονται ως βασικό συστατικό του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής. Όπως αναδεικνύεται από τη διαβούλευση που κάνουμε, κάθε τόπος είναι μοναδικός και θα ωφεληθεί διαφορετικά, αφού γίνεται μια στοχευμένη αντιμετώπιση των προκλήσεων και εμποδίων κάθε περιοχής αλλά ταυτόχρονα και εφαρμογή οριζοντίων πολιτικών. Για παράδειγμα, προτεραιότητα αποτελεί η διαχείριση υδάτων και η ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή – κρίσιμοι τομείς για τη βιωσιμότητα της υπαίθρου και περιοχών που πλήττονται από λειψυδρία.
Και σε αυτό το σημείο κύριε Παπαδημητρίου επιτρέψτε μου να τονίσω το εξής. Το νερό, πόσιμο και αρδευτικό, η επάρκεια και η κοινή διαχείρισή του αποτελεί το επόμενο εθνικό θέμα. Θα καθορίσει τις συνθήκες ανάπτυξης και εξέλιξης της χώρας μας και ειδικά της ελληνικής περιφέρειας σε άμεση συνάφεια και με τον πρωτογενή τομέα. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται και προχωρά ένα συνολικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των υδάτων, τη διοικητική οργάνωση και διακυβέρνηση, την προτεραιοποίηση των υποδομών και βέβαια την μόχλευση των απαραίτητων πόρων για κάθε υδατικό διαμέρισμα της χώρας ενώ ήδη προχωρούν σημαντικές παρεμβάσεις στον τομέα αυτό σε Θεσσαλία, Κρήτη κ.α. Θέλω, όμως, να είμαι σαφής. Σε αυτό το σχεδιασμό οι εθνικές με τις τοπικές αρχές σχεδιάζουν και υλοποιούν από κοινού. Οι πόροι και οι προτεραιότητες θα εναρμονιστούν. Η διαχείριση και η επάρκεια του νερού, η επίδραση στην οικονομία και την κοινωνία και βέβαια η συσχέτιση των υποδομών με την απαραίτητη αντιπλημμυρική προστασία που χρειάζεται να υπάρχει λόγω και της κλιματικής κρίσης, δεν έχουν «χρώμα», δεν προσφέρονται για άγονες αντιπαραθέσεις, τοπικούς ανταγωνισμούς και διευθετήσεις.
Ερ.: Την εβδομάδα που πέρασε, στο πολιτικό σκηνικό κυριάρχησε η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις ευθύνες υπουργών στην υπόθεση των Τεμπών. Στην κριτική της η ΝΔ υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ του κυρίου Ανδρουλάκη φαίνεται πως έχει ζηλέψει, όπως αναφέρει, τον ΣΥΡΙΖΑ και το δόγμα Πολάκη, αλλά και τις πρακτικές Παπαγγελόπουλου. Θα μπορούσε το κόμμα σας να συνεργασθεί με αυτό το ΠΑΣΟΚ, αν η πολιτική αριθμητική των επόμενων εθνικών εκλογών το απαιτούσε;
Απ.: Η παράταξή μας τηρεί διαχρονικά στάση αρχών, διακρίνοντας με σαφήνεια τις πολιτικές από τις ποινικές ευθύνες. Η πρόταση που διατυπώθηκε για διερεύνηση βαρύτατων αδικημάτων εις βάρος πρώην υπουργών και υφυπουργών παρουσιάζει αδυναμίες. Αυτό που η κοινή γνώμη εισπράττει είναι ότι η αντιπολίτευση εγκλωβίστηκε να υπηρετεί τη δική της ρητορική υπερβολής, η οποία την εξωθεί σε όλο και πιο απλουστευτική στάση εντυπωσιασμού, όχι χωρίς κινδύνους. Χρειάζεται να εγκαταλειφθούν τακτικές που θυμίζουν τις πιο προβληματικές γραμμές της πολιτικής ζωής του τόπου. Απαιτείται η παραγωγική συμβολή όλων μας στην αποκάλυψη της αλήθειας με νηφαλιότητα, αντί να υιοθετούμε αβασάνιστα θεωρίες.
Ο πρωθυπουργός έχει αναφέρει ότι οι μονοκομματικές κυβερνήσεις εξασφαλίζουν σταθερότητα και αποτελεσματική διακυβέρνηση. Η κυβέρνηση θα μπει στη μάχη των επόμενων εθνικών εκλογών με αυτό το στόχο και με πλήρη απολογισμό έργων και σαφές σχέδιο για τη χώρα μετά το 2027, τα οποία πιστεύουμε ότι θα αποτιμηθούν θετικά από τους πολίτες. Όσον αφορά μελλοντικές συνεργασίες, οι πολίτες θα καθορίσουν τους συσχετισμούς. Πάγια θέση μας είναι ότι προέχει το εθνικό συμφέρον και ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας να υπάρχει μια ουσιαστική αντιπολίτευση. Ως εκ τούτου, παραμένουμε ανοικτοί στον διάλογο, αλλά με απαραίτητη προϋπόθεση τον σεβασμό στους θεσμούς και την πολιτική ευθύνη που όλοι οφείλουμε να επιδεικνύουμε.
Ερ.: Σε πρόσφατη συνέντευξή σας, σε ερώτηση για την Πλεύση Ελευθερίας, είπατε πως είναι κέρδος για την κυβέρνηση και τη χώρα να υπάρχει μια σοβαρή αντιπολίτευση. Ανησυχεί η κυβέρνηση για μια αναβίωση του κλίματος 2012 – 2015; Η δημοσκοπική αύξηση των ποσοστών θεωρούμενων ως αντισυστημικών κομμάτων δεν συνιστά και μια έμμεση παραδοχή ότι τα συστημικά κόμματα, συνεπώς και η ΝΔ, κάτι έκαναν λάθος;
Απ.: Πράγματι, έχω αναφερθεί στην αξία μιας σοβαρής αντιπολίτευσης για τη λειτουργία της δημοκρατίας μας. Αυτό αποτελεί πάγια θέση μου και δεν σχετίζεται με συγκεκριμένες πολιτικές συγκυρίες.
Όσον αφορά το ερώτημά σας, είναι απαραίτητο να κάνουμε έναν βασικό διαχωρισμό: η σημερινή πολιτική πραγματικότητα διαφέρει ουσιωδώς από εκείνη της περιόδου 2012-2015. Τότε βιώναμε το αποκορύφωμα μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που διαχύθηκε σε όλη την κοινωνία, με ρήγματα στον κοινωνικό ιστό. Εκείνη η εποχή παρήγαγε συγκεκριμένο κλίμα και ρητορική. Σήμερα, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και τα προβλήματα που ομολογουμένως υπάρχουν, κινούμαστε σε τροχιά ανάπτυξης και σταθερότητας – γεγονός αντιληπτό από όλους, ακόμα και από τους ασκούντες ιδεολογική κριτική.
Η άνοδος πολιτικών δυνάμεων που αυτοπροσδιορίζονται ως «αντισυστημικές» αποτελεί φαινόμενο που παρατηρείται διεθνώς, όχι μόνο στην Ελλάδα. Την παρακολουθούμε προσεκτικά, ιδιαίτερα όταν επιχειρεί να προσβάλει δημοκρατικές λειτουργίες. Μας υπενθυμίζει την ευθύνη μας να αφουγκραζόμαστε διαρκώς τις ανάγκες και τις ανησυχίες των πολιτών, να συντονιζόμαστε με αυτές και να εξηγούμε με λαϊκότητα αλλά όχι λαϊκισμούς τις πολιτικές προτεραιότητες και τα αποτελέσματα των πολιτικών μας.
Δεν θεωρώ ότι η δημοσκοπική ενίσχυση ορισμένων κομμάτων συνιστά γραμμικά «καταδίκη» των άλλων. Δεν ερμηνεύω την πολιτική ως παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος αλλά ως διαρκή διάλογο και προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Ούτε βέβαια παραγνωρίζω ότι κάθε κυβέρνηση έχει φθορά που οφείλει να αναγνωρίζει.
Εμείς επικεντρωνόμαστε στην παραγωγή ουσιαστικού έργου, στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων, και στην υλοποίηση των δεσμεύσεών μας ώστε σταδιακά κάθε περιοχή της Ελλάδας να γίνει βιώσιμη και ευημερούσα. Και, δεδομένου ότι οι εκλογές αποτελούν τη «μητέρα» των δημοσκοπήσεων, αναμένουμε σε αυτές οι πολίτες να αξιολογήσουν το έργο μας, πέρα από λαϊκισμούς και τεχνητές εντάσεις. Εμπιστεύομαι και σέβομαι απόλυτα την κρίση του ελληνικού λαού. Η δημοκρατία μας έχει αποδείξει την αντοχή της σε πολύ δυσκολότερες συνθήκες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή