Σάββατο , 11 Μάρτιος 2023

Κορονοϊός: Ο Τραμπ υπολογίζει ότι οι ΗΠΑ θα έχουν 65.000 νεκρούς

Την εκτίμησή του για τον κορονοϊό στις ΗΠΑ έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι πιθανότατα οι νεκροί θα κυμανθούν μεταξύ 60.000 κι 65.000.

Την ίδια ώρα, οι νεκροί ξεπέρασαν τις 36.000, ενώ έχουν καταγραφεί πάνω από 700.000 κρούσματα του Covid-19.

Εξάλλου — παρότι ο ρυθμός της εξάπλωσης επιταχύνθηκε ξανά — ο ένοικος του Λευκού Οίκου επέκρινε τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί από μέρους ορισμένων κυβερνητών πολιτειών για την ανάσχεση της διασποράς του ιού, λέγοντας πως βρίσκει ότι οι εντολές τους προς τους πολίτες τους να μείνουν σπίτι είναι «υπερβολικά αυστηρές».

Ερωτηθείς εάν ζητεί κάποιες από τις αμερικανικές πολιτείες, όπως το Μίσιγκαν, η Μινεσότα και η Βιρτζίνια, να άρουν τους περιορισμούς που επέβαλαν, ο Τραμπ απάντησε «όχι, αλλά νομίζω ότι ορισμένα στοιχεία» των μέτρων που έλαβαν «είναι υπερβολικά».

Ενίσχυση των αγροτών και των κτηνοτρόφων

Πρόγραμμα συνολικού κόστους 19 δισ. δολαρίων για την στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού ανήγγειλε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα βοήθειας 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους υπέροχους γεωργούς και κτηνοτρόφους μας, που είναι αναγκασμένοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της παγκόσμιας πανδημίας», είπε ο Ρεπουμπλικάνος κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης που παραχωρεί για τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να αντιμετωπίσει την επιδημία.

Ο υπουργός Γεωργίας Σόνι Περντιού διευκρίνισε ότι 16 δισ. δολάρια θα δοθούν απευθείας σε αγρότες και κτηνοτρόφους και τα υπόλοιπα 3 θα διατεθούν για την αγορά τροφίμων που θα διανεμηθούν στους πιο στερημένους.

Μεγάλο μέρος των αγροτών και των κτηνοτρόφων θεωρείται πως ανήκει στη βάση των υποστηρικτών του ενοίκου του Λευκού Οίκου, που προσεχώς θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

Παραδόξως ήταν ο δισεκατομμυριούχος αυτός που βύθισε πολλούς από αυτούς σε κρίση, εξαπολύοντας τον δαπανηρό εμπορικό πόλεμο με την Κίνα. Το Πεκίνο ανταπέδωσε τα χτυπήματα βάζοντας στο στόχαστρο ακριβώς πολιτείες και τομείς δραστηριότητας που είχαν υποστηρίξει τον πρόεδρο.

Ο Τραμπ, αντιδρώντας, διέθεσε περίπου 28 δισ. δολάρια ως αποζημιώσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους για τα διαφυγόντα έσοδά τους εξαιτίας της απώλειας της κινεζικής αγοράς.

Το σύνολο του αγροδιατροφικού τομέα εξάλλου δέχεται εξαιρετικά βαρύ πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού τελεί υπό περιορισμό και πολλοί από τους πελάτες χονδρικής — εστιατόρια, καφέ, άλλοι προμηθευτές… — έχουν αναγκαστεί είτε να κάνουν μόνο παραδόσεις κατ’ οίκον είτε να κατεβάσουν τα ρολά.

Παρότι τόσο οι αγρότες όσο και οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν σταματήσει τη δουλειά από την έναρξη της κρίσης, η ζήτηση έχει υποχωρήσει θεαματικά.


Πηγή