Πέμπτη , 1 Οκτώβριος 2020
Κορυφώνονται οι προκλήσεις της Άγκυρας εντός της ΑΟΖ

Κορυφώνονται οι προκλήσεις της Άγκυρας εντός της ΑΟΖ

Σαράντα και πλέον ημέρες παρουσίας του τουρκικού γεωτρύπανου δυτικά του Ακάμα και η τουρκική πλευρά ισχυρίζεται πως ο Πορθητής διεξάγει ήδη εργασίες εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Ανατολού υποστήριξε πως το γεωτρύπανο πραγματοποιεί γεώτρηση στην περιοχή.

«Παλαιότερα κάναμε μόνο σεισμικές έρευνες γιατί δεν είχαμε γεωτρύπανο. Τώρα το γεωτρύπανό μας Πορθητής ξεκίνησε αμέσως γεώτρηση δυτικά της Κύπρου. Τώρα και το δεύτερο μας γεωτρύπανο, που θα πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα, πάει σε εκείνη την περιοχή», είπε. Ο ισχυρισμός του τούρκου ΥΠΕΞ δεν επιβεβαιώνεται στη Λευκωσία. Πηγές με τις οποίες μίλησε η «Καθημερινή» της Κύπρου δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τα όσα είπε ο κ. Τσαβούσογλου.

«Συμφωνίες που αποκλείουν ή δεν συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία δεν έχουν καμία ισχύ. Στη Μεσόγειο υπάρχουμε κι εμείς, στη Μεσόγειο έχουμε κι εμείς υφαλοκρηπίδα και τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας είναι σαφή και έχουμε ενημερώσει σχετικά τα Ηνωμένα Έθνη» είπε σύμφωνα με το sigmalive.com.

Στη συνέχεια, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία από τις έρευνες περνά πλέον σε γεωτρήσεις στα δυτικά της Κύπρου, εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει να προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες στην περιοχή.

«Αυτό που έκανε η Τουρκία είναι έρευνες και γεωτρήσεις στη δική της υφαλοκρηπίδα και στις περιοχές που οι Τουρκοκύπριοι έχουν δώσει την άδεια στην κρατική εταιρεία πετρελαίου. Παλαιότερα κάναμε μόνο σεισμικές έρευνες γιατί δεν είχαμε γεωτρύπανο. Τώρα το γεωτρύπανό μας Πορθητής ξεκινά αμέσως γεώτρηση δυτικά της Κύπρου. Τώρα και το δεύτερό μας γεωτρύπανο, που θα πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα, πάει και αυτό στην περιοχή. Γιατί; Γιατί παρά τις προειδοποιήσεις μας η ε/κ πλευρά προέβη σε μονομερείς σεισμικές έρευνες γύρω από την Κύπρο και τώρα έχει ξεκινήσει και γεωτρήσεις», ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι έχουν ζητήσει από την ελληνοκυπριακή πλευρά πρώτα να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων κι έπειτα να προβούν σε έρευνες, αλλά όσο αρνείται, τόσο η Άγκυρα δεν εμπιστεύεται την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Ωστόσο, αυτό που λένε είναι ‘μα αν το κάνουμε θα τους έχουμε αναγνωρίσει’. Όχι, σήμερα δεν αναγνωρίζουν όλοι την Ταϊβάν, αλλά όλοι κάνουν εμπόριο μαζί της και συμφωνίες. Είτε μέσω μιας ιδιωτικής εταιρείας, είτε μέσω της Ε.Ε. Μετά μας λένε ‘θα το κάνουμε όταν το πουλήσουμε’. Τους λέμε “γιατί δεν το κάνεις τώρα;”. Μας λένε “τώρα δεν μπορώ να το κάνω” και τους λέμε “μα, αν δεν μπορείς να το κάνεις τώρα, δεν θα το κάνεις ούτε όταν θα είναι να το πουλήσεις”. Δεν θα διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους (των Τ/Κ), εμείς άλλωστε δεν τους εμπιστευόμαστε. Το είδαμε και στις διαπραγματεύσεις. Ακόμη και στα θέματα που συμφωνήσαμε, την επόμενη μέρα έκαναν πίσω», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την ελληνοκυπριακή πλευρά, για να προσθέσει ότι «στις διαπραγματεύσεις τα τελευταία πέντε χρόνια είδα ότι δεν τηρούν καμιά υπόσχεσή τους, καμία! Κάθε μέρα τις αλλάζουν».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι πολλές φορές είχαν προειδοποιήσει την Ε.Ε. καλώντας την να λύσει το θέμα, διαφορετικά η Τουρκία θα έκανε κίνηση. «Εμείς σε αυτό το θέμα είμαστε αποφασισμένοι και όλοι είδαν την αποφασιστικότητά μας», ανέφερε.

Κανένας λόγος ανησυχίας για την ανατολική Μεσόγειο

Σε ερώτηση εάν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την ανατολική Μεσόγειο, ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι κατά την άποψή του «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, όλα θα μπουν στη θέση τους. Μόλις διασφαλιστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα όλων στο πλαίσιο του δικαίου, δεν θα υπάρχει πρόβλημα».

«Η δική μας ένσταση είναι για τα βήματα που γίνονται μονομερώς» πρόσθεσε και συνέχισε: «Σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσουν, υποχρεωτικά θα συμφωνήσουν. Δηλαδή θα συμφωνήσει και η ε/κ πλευρά, και η Ελλάδα, και η Ε.Ε. και οι χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Αλλά λόγω του Συριακού, η παρουσία εκεί της Ρωσίας, η παρουσία των ΗΠΑ και της Δύσης, έχει στρέψει τα βλέμματα όλων στην ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν και σοβαρά ερωτηματικά για το πόσα είναι τα αποθέματα του φυσικού αερίου και πετρελαίου εκεί. Υπάρχει όμως μια πραγματικότητα, η μόνη οδός για να φτάσει στην Ευρώπη είναι η Τουρκία».

«Η ελληνοκυπριακή πλευρά παραβιάζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας»

Η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της και εκείνα των Τουρκοκυπρίων στα θέματα της έρευνας, των γεωτρήσεων και της ΑΟΖ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, όπως αναφέρει το riknews.com.cy.

Σε δηλώσεις μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό τον Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιμπραχίμ Καλίν, είπε ακόμη ότι η Άγκυρα απορρίπτει κατηγορηματικά την προσέγγιση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία όπως ισχυρίστηκε, με τετελεσμένα σφετερίζεται και παραβιάζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας, που πηγάζουν από τις διεθνείς συνθήκες και τη γεωγραφική της θέση.

Για την επιστολή του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας προς την Τουρκία για τους S-400, ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε ότι το περιεχόμενό της είναι αντίθετο με τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας – Ηνωμένων Πολιτειών.

Θα δοθεί, είπε, απάντηση κατάλληλη στο περιεχόμενό, το ύφος και την προοπτική της επιστολής.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή