Σάββατο , 29 Ιανουάριος 2022

Κουτσούμπας από Σέρρες: «Η διέξοδος για τον λαό βρίσκεται στον ίδιο τον λαό και τους αγώνες του» | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα ανοιχτής συμπόρευσης προς όλους τους εργαζόμενους απηύθυνε σε ανοιχτή ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από τις Σέρρες όπου περιοδεύει.

Στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης των εργαζομένων απέναντι τόσο στη ΝΔ όσο και στα άλλα κόμματα που άσκησαν εξουσία, επικεντρώθηκε η κεντρική ομιλία του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις Σέρρες, όπου πραγματοποίησε περιοδεία από νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

Ιδιαίτερα αναφορά έκανε στο θέμα της πανδημίας, λέγοντας: «Ποια εμπιστοσύνη μπορεί να έχει κανείς σε μια κυβέρνηση που εξακολουθεί να κουνάει το δάχτυλο στο λαό, τη μια για τα μέτρα προστασίας, την άλλη για τον εμβολιασμό, ο οποίος πράγματι είναι αναγκαίος, ενώ εξακολουθεί να αρνείται να πάρει τα αυτονόητα μέτρα προστασίας στους κρίσιμους χώρους όπως είναι οι χώροι εργασίας, τα σχολεία, τα μέσα μεταφοράς; Όταν αρνείται να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας, τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας με το αναγκαίο υγειονομικό προσωπικό; Δεν είμαστε στην αρχή αυτής της περιπέτειας, κοντεύουμε δυο χρόνια. Υπάρχει πλέον, συσσωρευμένη πείρα και επιστημονική γνώση κι όμως είμαστε σε χειρότερη κατάσταση. Και βέβαια το εμβόλιο είναι πολύτιμο όπλο, που πρέπει να αξιοποιηθεί αμέσως από όλους και όλες, από μόνο του όμως, δεν είναι αρκετό. Πόσο μάλλον, όταν το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι ανεπαρκέστατο και δε στηρίζεται σε ένα ενισχυμένο σύστημα υγείας με αναπτυγμένη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».

Photo: 902.gr
Photo: 902.gr

«Αν είχε επεξεργαστεί», συνέχισε, «ένα καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού με όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια, με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων φαρμάκων, με δωρεάν πλήρη προληπτικό ιατρικό έλεγχο πριν τον εμβολιασμό, εφαρμογή της φαρμακοεπαγρύπνησης, με σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων για έγκαιρη παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες, με επιστημονική καταγραφή των αποτελεσμάτων του εμβολιασμού».

Για το πρόστιμο των 100 ευρώ, είπε, ότι «αποθεώνει την ατομική ευθύνη και τον κοινωνικό αυτοματισμό» και ότι «ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για την καθιέρωση κι άλλων αντίστοιχων χαρατσιών και για άλλες παθήσεις με προκάλυμμα την ευθύνη των ασθενών», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «…στρώνει το έδαφος στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση κι ανταποδοτικότητα, όσον αφορά την παροχή υπηρεσιών στο δημόσιο σύστημα υγείας για συγκεκριμένες κατηγορίες ανθρώπων που θα θεωρούνται ότι δεν τηρούν υπεύθυνη στάση».

Για τα εργασιακά ο κ. Κουτσούμπας στράφηκε εναντίον όλων των κυβερνήσεων, των τελευταίων δεκαετιών, λέγοντας ότι «η μια μετά την άλλη, έχτιζαν το αντεργατικό οικοδόμημα που αφαιρούσε από τους εργαζόμενους κατακτήσεις και δικαιώματα».

Photo: 902.gr
Photo: 902.gr

Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ απηύθυνε κάλεσμα ανοιχτής συμπόρευσης προς όλους τους εργαζόμενους. «Το κάλεσμά μας αυτό απευθύνεται σε κάθε εργαζόμενο, ανεξάρτητα από ποια πολιτική αφετηρία μας προσεγγίζει, ανεξάρτητα πού ο ίδιος τοποθετεί πολιτικά τον εαυτό του. Μέσα απ’ αυτούς τους καθημερινούς αγώνες, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα πανελλαδικά συντονισμένο κίνημα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, ριζωμένο παντού, με πρωτοπόρες εστίες αντίστασης σε κάθε χώρο δουλειάς, κάθε κλάδο, κάθε περιοχή. Με ενιαία αιτήματα και στόχους που ανοίγουν τον δρόμο με κατεύθυνση πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό», είπε.

Κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας

Το ζήτημα του χαμηλού ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης που παρουσιάζει η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, αναδείχθηκε μεταξύ άλλων στις συναντήσεις που είχε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, τόσο με τους εργαζόμενους στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, όσο και με τον δήμαρχο της πόλης Αλέξανδρο Χρυσάφη και τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Σπυρόπουλο.

Ο κ. Κουτσούμπας στη συνάντηση που είχε με τα σωματεία ιατρών, νοσηλευτών και εργαζομένων στο νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού υπογράμμισε πως το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ των εμβολιασμών και της τήρησης των υγειονομικών μέτρων, προσθέτοντας ότι θα πρέπει οι πολίτες να ακούν την επιστημονική κοινότητα και να ακολουθούν όσα τονίζουν οι γιατροί.

Photo: 902.gr
Photo: 902.gr

Επισήμανε, ωστόσο, ότι η στάση αυτή του ΚΚΕ σε καμία περίπτωση δεν απαλλάσσει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, κάνοντας λόγο για «μεγάλες ευθύνες» και «εγκληματικά λάθη καθ’ όλη την περίοδο της πανδημίας». Σημείωσε μάλιστα ότι «δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να κουνάει το χέρι στους πολίτες και να τους λέει τι πρέπει να κάνουν, όταν η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα δεν υπερασπίστηκε και δεν στήριξε το δημόσιο σύστημα υγείας».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ άσκησε κριτική στην κυβερνητική πολιτική για τις ιδιωτικές κλινικές, σημειώνοντας ότι «θα μπορούσαν τα χρήματα αυτά να δοθούν στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας» και πως «έπρεπε όλα αυτά τα χρόνια της πανδημίας το δημόσιο σύστημα υγείας να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο και όχι να απαξιωθεί ώστε σταδιακά να οδηγηθούμε στην εμπορευματοποίηση της υγείας».

Ο κ. Κουτσούμπας τάχθηκε στο πλευρό των εργαζομένων λέγοντας τους πως όλους αυτούς τους μήνες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα κατά του κορονοϊού καταβάλλοντας μεγάλες προσπάθειες ώστε να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες που υπήρξαν. Σημείωσε μάλιστα πως «δεν είναι δυνατόν δυο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας το νοσοκομείο Σερρών να έχει λιγότερους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό απ’ ό,τι όταν ξεκίνησε η πανδημία του κορωνοϊού».

Συνάντηση με το δήμαρχο Σερρών και τον αντιπεριφερειάρχη

Ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης υποδέχθηκε τον κ. Κουτσούμπα στο δημαρχείο και του πρόσφερε ως δώρο ένα κρασί κι ένα βιβλίο με την ιστορία της πόλης. Στη συνομιλία που είχαν ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις θα είναι περιορισμένες λόγω της πανδημίας και συμπλήρωσε πως τα ποσοστά εμβολιασμού μέσα στην πόλη είναι υψηλότερα απ’ ό,τι στην περιφέρεια.

Αμέσως μετά, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφθηκε το κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Σπυρόπουλο, ο οποίος τον ξενάγησε και στην έκθεση των πρωτοσέλιδων εφημερίδων και ιστορικών τεκμηρίων του συγγραφέα και ιστορικού Βασίλη Τζανακάρη, με θέμα τον επετειακό εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Στη συνάντηση συζητήθηκαν το θέμα της πανδημίας, αλλά και οι αναπτυξιακές δυνατότητες που παρουσιάζει η περιοχή.

Νωρίτερα, ο κ. Κουτσούμπας, συναντήθηκε με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Κινητικά Αναπήρων Σερρών. Ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε πως τα άτομα με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα χρειάζονται ιδιαίτερη κοινωνική φροντίδα και μέριμνα και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δυνατότητα που θα πρέπει να τους παρέχεται για εύρεση εργασίας και κοινωνική ένταξη ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας.

Επισήμανε ακόμα ότι «οι σύγχρονες θεραπευτικές μέθοδοι που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους έχουν ιδιαίτερα υψηλό κόστος που δυστυχώς δεν καλύπτεται από το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία» και «χρειάζεται συνολική και ολοκληρωμένη πολιτική για τα άτομα με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα σε όλους τους τομείς όπως της επιμόρφωσης, της αξιοποίησης τους και της κοινωνικής μέριμνας».


Πηγή