Κυριακή , 1 Μάιος 2022
Κόσοβο: Για τρομοκρατία κατηγορούνται δύο γυναίκες που επέστρεψαν από τη Συρία

Κόσοβο: Για τρομοκρατία κατηγορούνται δύο γυναίκες που επέστρεψαν από τη Συρία

Κατηγορίες σε δύο γυναίκες για συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα απήγγειλε η ειδική Εισαγγελία του Κοσόβου. Πρόκειται για συζύγους μαχητών του ισλαμικού κράτους (ISIS) οι οποίες τον Δεκέμβριο του 2014 μετέβησαν από το Κόσοβο στην Τουρκία και στην συνέχεια πέρασαν στην Συρία. Επαναπατρίστηκαν πρόσφατα μαζί με 106 γυναίκες και παιδιά με καταγωγή από το Κόσοβο που είχαν βρεθεί στη Συρία μετά την διάλυση του Ισλαμικού Κράτους.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι οι δύο γυναίκες καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής τους στην Συρία λάμβαναν μηνιαίως από το Ισλαμικό Κράτος 200 με 300 ευρώ ως οικονομική ενίσχυση.

Από τον Απρίλιο του 2019 που τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία Πρίστινας-Ουάσιγκτον για τον επαναπατρισμό αιχμαλώτων, μεταφέρθηκαν από την Συρία στο Κόσοβο 32 γυναίκες, 74 παιδιά και τέσσερις άνδρες μαχητές του ISIS.

Οι άνδρες, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο τοπικά ΜΜΕ,  προφυλακίστηκαν ενώ οι γυναίκες και τα παιδιά φιλοξενούνται σε ελεγχόμενους καταυλισμούς.

Η ειδική εισαγγελία του Κοσόβου εξετάζει το ρόλο των γυναικών στην Συρία και μέχρι σήμερα έχει απαγγείλει κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση εναντίον έντεκα γυναικών.


Πηγή