Δευτέρα , 28 Σεπτέμβριος 2020
Λιβανός: Η ΝΔ ποτέ δεν εργαλειοποίησε την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας

Λιβανός: Η ΝΔ ποτέ δεν εργαλειοποίησε την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Σπήλιος Λιβανός, τόνισε ότι «η αναθεώρηση που συζητάμε σήμερα, σίγουρα δεν είναι μία πλούσια αναθεώρηση. Δεν είναι αυτή που θα θέλαμε να έχουμε. Είναι, όμως, η αναθεώρηση που τελικά μπορούσαμε να έχουμε και σαφώς κινείται στη σωστή δημοκρατική κατεύθυνση και θα ήταν ευτύχημα για το πολιτικό μας σύστημα να τη στηρίξουμε όλοι».

«Από τις σημαντικές διατάξεις που καλούμαστε να συζητήσουμε σήμερα, απουσιάζουν δύο κορυφαία άρθρα, το 16 και το 24, δύο άρθρα που η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δυστυχώς δεν ψήφισε, με αποτέλεσμα να πρέπει να περιμένουμε περίπου δέκα χρόνια ακόμα», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Και διερωτήθηκε στη συνέχεια: «Γιατί πετάξαμε στο καλάθι των αχρήστων τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών ανώτατων ιδρυμάτων; Γιατί χάσαμε την ευκαιρία να καταστήσουμε την πατρίδα μας εκπαιδευτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής Μεσογείου; Γιατί συνεχίζουμε να επιτρέπουμε αφενός μισό δισεκατομμύριο να φεύγει από τη χώρα μας από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που επιχειρούν να σπουδάσουν στο εξωτερικό και αφετέρου να στερούμαστε τους χιλιάδες ξένους φοιτητές, που θα ερχόντουσαν να σπουδάσουν στη δική μας χώρα; Γιατί αρνείστε να αντιληφθείτε ότι η ελευθερία επιλογής θα αναβάθμιζε και το δημόσιο πανεπιστήμιο;».

«Η απάντηση είναι απλή: ιδεοληψίες και προσκόλληση στο παρελθόν», τόνισε ο Σπήλιος Λιβανός, για να προσθέσει, ως προς το άρθρο 24, ότι οι προτάσεις της ΝΔ αφορούσαν την αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος, τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του μεγάλου κινδύνου από την κλιματική αλλαγή.

Αναφερόμενος στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, υπογράμμισε: «Η Νέα Δημοκρατία, πιστή σε όσα έχει δεσμευθεί, δίνει στους Έλληνες του εξωτερικού δικαίωμα ψήφου σαφώς με υπαναχωρήσεις από αυτό το οποίο θα ήθελε, αλλά η πολιτική είναι τελικά η τέχνη του εφικτού. Ποτέ δεν θέσαμε όμως, σε κίνδυνο την «κόκκινη γραμμή» μας, την ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων του εσωτερικού με του εξωτερικού».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ αναφέρθηκε και στην αποσύνδεση της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής. «Η πρόταση μας για εκλογή με 151 ψήφους δεν συνιστά ευτελισμό, όπως μας κατηγορούν, του θεσμού. Η Νέα Δημοκρατία ποτέ από το 1975 δεν εργαλειοποίησε την προεδρική εκλογή. Αντιθέτως, δύο φορές οι πολιτικοί της αντίπαλοι χρησιμοποίησαν την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας για να ρίξουν κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, με τα επακόλουθα να είναι γνωστά σε όλους».

Καταληκτικά, ο Σπήλιος Λιβανός επισήμανε: «Η εξέλιξη του κυβερνητικού έργου σε ορίζοντα τετραετίας είναι αναγκαία και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να την προστατέψουμε».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή