Σάββατο , 9 Δεκέμβριος 2023

Μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία: Σταματήστε τις απειλές κατά της Ελλάδας για την επέκταση των χωρικών υδάτων

Την πρώτη αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκάλεσε το νέο casus belli της Τουρκίας και οι απειλές κατά της Ελλάδας για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. νοτίως της Κρήτης.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ κάλεσε τα δύο μέρη να επιλύσουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Το μήνυμα σχετίζεται με το ενδεχόμενο της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νοτίως της Κρήτης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι η αμερικανική θέση για τον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών παραμένει σταθερή.

Νέες απειλές Καλίν για επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη: «Θα έχει σοβαρές συνέπειες για την Ελλάδα»

Απειλές Τσαβούσογλου: Casus belli αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα -Δεν θα το επιτρέψουμε

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η απειλή από τον εκπρόσωπο Τύπου της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν, ο οποίος με δηλώσεις του στο τουρκικό δίκτυο NTV προειδοποίησε ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια γύρω από την Κρήτη «θα έχει σοβαρές συνέπειες για την Ελλάδα. Εάν κάνουν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, δεν θα το αφήσουμε αναπάντητο».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

«Δεν υπάρχει αλλαγή στη μακροχρόνια θέση των ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές και να προστατεύονται. Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ενώ γενικά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν θέση για τις διαφορές στα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών, καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

»Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική, που μόνο θα αυξήσουν την ένταση και δεν θα βοηθήσουν κανέναν».


Πηγή