Σάββατο , 2 Δεκέμβριος 2023
Νεκρός ο Tom Metzger της Κου Κλουξ Κλαν: «Μπορούμε πια να τον βάλουμε στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας»

«Μπορούμε πια να τον βάλουμε στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας» – Newsbeast

«Ιδεολόγο του ρατσισμού» είχε φτάσει να αποκαλέσει τον εαυτό του ο Tom Metzger, όταν έγινε ένα από τα μεγαλύτερα σύμβολα του κινήματος της λευκής ανωτερότητας στις ΗΠΑ. Η μεγάλη προσωπικότητα στον κόσμο του μίσους και του διχασμού σφυρηλάτησε με τα χέρια του μια βίαιη γενιά νεοναζί από το ίδιο σπίτι στην Καλιφόρνια όπου άφησε προσφάτως την τελευταία του πνοή.

Ο 82χρονος Metzger έφυγε από τον κόσμο στις 5 Νοεμβρίου, σύμφωνα με επικήδειό του που εμφανίστηκε στην εφημερίδα «San Diego Union-Tribune», χωρίς να αναφέρονται τα αίτια του θανάτου του.

Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση στους δρόμους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως σταμάτησε να κάνει τον κόσμο χειρότερο. Τώρα είχε το ίντερνετ, το ραδιόφωνο και τα κοινωνικά μέσα να στάζει τη χολή του.

«Ένα σκοτεινό κεφάλαιο μίσους κλείνει με τον θάνατο του Tom Metzger, μιας διαβόητης φιγούρας που δηλητηρίαζε τις καρδιές και τα μυαλά των άλλων με την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και τη μισαλλοδοξία του», σχολίασε σχετικά το Anti-Defamation League, «μπορούμε πια να τον βάλουμε στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας και να πάρουμε συλλογικά μια ανάσα».

Ο Metzger ήταν τόσο φανατισμένος με τη λευκή ανωτερότητα που έφτασε να αποχωρήσει από το κίνημα το 2019, καθώς θεωρούσε πως έφτασε να ελέγχεται από «δεξιά συντηρητικά στοιχεία». Είχε γίνει πολύ… light για τα γούστα του.

Ο Metzger είχε ενταχθεί στην Κου Κλουξ Κλαν στα μέσα της δεκαετίας του 1970 και έφτασε ως τη θέση του επικεφαλής για όλη την Καλιφόρνια. Το 1980 αποχώρησε και τράβηξε τον δικό του δρόμο του μίσους. «Έφυγε από την Κλαν γιατί ήταν πολύ μικρή για τα μεγάλα του σχέδια», σχολίασε χαρακτηριστικά ο περιφερειακός διοικητής του Anti-Defamation League, Morris Casuto.

Έφτιαξε μια δικιά του ομάδα λευκών ρατσιστών με πρώην μέλη της ΚΚΚ και μια δεύτερη μετά. Με τη White Aryan Resistance θα γινόταν γνωστός, εκτρέφοντας μια νέα γενιά νεοναζί στην Αμερική. Ήταν η φωνή και το πρόσωπό τους πανεθνικά, σπέρνοντας μίσος και διχασμό σε κάθε του ανάσα.

Το 1988 ξαπόστειλε τα πρωτοπαλίκαρά του να οργανώσουν ομάδα skinhead στο Πόρτλαντ και μέσα σε μερικές μέρες τρεις νεοναζί σκότωσαν έναν φοιτητή από την Αιθιοπία. Ανθρωπιστικές οργανώσεις τον μήνυσαν και το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο, επιδικάζοντας στην οικογένεια αποζημίωση 12,5 εκατ. δολαρίων.

Πτωχευμένος και πάμφτωχος, επέστρεψε στη γενέτειρά του στην Ιντιάνα, μετατρέποντάς τη σε νέο στρατηγείο του ρατσιστικού του αγώνα.


Πηγή