Σάββατο , 13 Απρίλιος 2024

Μπόρις Τζόνσον: Ανακοινώνει την κατασκευή 8 νέων πυρηνικών αντιδραστήρων

«Κύκνειο άσμα» στην πρωθυπουργία του Μπόρις Τζόνσον η κατασκευή 8 πυρηνικών αντιδραστήρων, με το ρεπορτάζ της Daily Mail να αναφέρει πως πρόκειται να κατασκευάζεται ένας κάθε χρόνο μέχρι το 2030.

Λύση στην ενεργειακή κρίση φαίνεται πως ψάχνει ο απερχόμενος Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, που αναμένεται να ανακοινώσει την κατασκευή 8 νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στη Μεγάλη Βρετανία, σε μια πολιτική που δείχνει να έχει μακρόπνοο σχεδιασμό.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα εκκινήσει σήμερα την εν λόγω διαδικασία, βάζοντας υπογραφή στη συμφωνία που αναφέρει πως η Μεγάλη Βρετανία θα εξαγοράσει το 20% του νέου αντιδραστήρα sizewell C στο Suffolk, που αναμένεται να στοιχίσει περί τα 30 δισεκατομμύρια στερλίνες.

Το σχέδιό του προβλέπει την επανάληψη της διαδικασίας μέχρι το 2030, ούτως ώστε κάθε χρόνο η χώρα να «βάζει στις ράγες» την κατασκευή ενός νέου αντιδραστήρα, που θα οδηγήσει στην ενίσχυση της δυνατότητας του Λονδίνου να λαμβάνει εγχώρια ενέργεια.

Ο Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με την Daily Mail, θα αναφέρει πως η Μεγάλη Βρετανία εξωθείται στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής ενέργειας, μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και την εκτόξευση των τιμών των ενεργειακών πόρων. Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα ωθήσει και τον διάδοχό του να συνεχίσει στην ίδια λογική, ενώ θα ασκήσει κριτική στους προκατόχους του.

Χαρακτηριστικά ανέφερε σε ομιλία του χθες πως 13 χρόνια με την κυβέρνηση των Εργατικών «δεν ξεκινήσαμε την κατασκευή ούτε ενός πυρηνικού αντιδραστήρα», ενώ πρόκειται για τη χώρα που «διέσπασε το άτομο για πρώτη φορά» και κατασκεύασε τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα μη στρατιωτικής χρήσης.


Πηγή