Σάββατο , 21 Μάιος 2022

Νέα στοιχεία για τον δράστη της επίθεσης σε εφημερίδα στο Μέριλαντ

Τη «στοχευμένη» επίθεση στην αίθουσα σύνταξης της εφημερίδας Capital Gazette στην Αννάπολις, την πρωτεύουσα της αμερικανικής πολιτείας Μέριλαντ, που προκάλεσε τον θάνατο πέντε ανθρώπων την Πέμπτη «διέπραξε λευκός άνδρας ηλικίας 38 ετών», κατά την αστυνομία.

Ο δράστης χρησιμοποίησε τουφέκι, χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί μέχρι στιγμής αν είχε στόχο συγκεκριμένους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, η εφημερίδα είχε δεχθεί απειλές μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Η ίδια η Capital Gazette αλλά και η εφημερίδα Baltimore Sun κατονόμασαν τον δράστη ως Τζάροντ Ράμος και ανέφεραν ότι ζει στην πολιτεία του Μέριλαντ που απέχει μία ώρα δρόμο από την πρωτεύουσα των ΗΠΑ Ουάσινγκτον. «Δεν συνεργάζεται ιδιαίτερα στην ανάκριση», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Το 2012, ο Ράμος είχε κάνει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του Έρικ Χάρτλι, τότε δημοσιογράφου και επιφυλλιδογράφου της Capital Gazette, και του Τόμας Μάρκαρτ, τότε διευθυντή της εφημερίδας. Το 2015, η αμερικανική δικαιοσύνη δικαίωσε την εφημερίδα και τον πρώην συνεργάτη της, σύμφωνα με τη Μπάλτιμορ Σαν, στην οποία ανήκει η Capital Gazette.

Ο άνδρας άνοιξε πυρ μέσα στα γραφεία της εφημερίδας στις 14:40 τοπική ώρα (21:40 ώρα Ελλάδας). Κατόπιν, κρύφτηκε κάτω από ένα γραφείο, πριν τελικά παραδοθεί σε αστυνομικούς. Σε ανάρτησή της στο Twitter, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς καταδίκασε τη «βίαιη επίθεση εναντίον αθώων δημοσιογράφων που έκαναν τη δουλειά τους (…) μια επίθεση εναντίον όλων των Αμερικανών». Αλλά και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που επανειλημμένα στο παρελθόν έχει καταφερθεί κατά δημοσιογράφων και Μέσων ενημέρωσης, ανέφερε πως «οι σκέψεις και οι προσευχές (του) συνοδεύουν» τα θύματα και τις οικογένειές τους. Τα φαινόμενα βίας που έχουν συγκλονίσει τις ΗΠΑ σημειώνονται συνήθως σε χώρους σχολείων και οι επιθέσεις σε ΜΜΕ είναι πολύ σπάνιες.

localStorage.clear();


Πηγή