Τετάρτη , 29 Νοέμβριος 2023
ΚΚΕ: Αναγκαίο και αυτονόητο είναι να βρεθούν μαζί μαθητές και εκπαιδευτικοί με ασφάλεια

Νέο κουδούνι σε λίγες ώρες – Ανησυχίες για την ομαλή λειτουργία – Newsbeast

Σε μερική επάνοδο οδηγείται η εκπαίδευση στην Ελλάδα, καθώς σε λίγες ώρες επιστρέφουν στα θρανία όλοι οι μαθητές των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων, αλλά και της Ειδικής Αγωγής, με τα δεδομένα να αλλάζουν λόγω κορονοϊού. Για τη λειτουργία τους θα ισχύσουν εν πολλοίς τα μέτρα που ίσχυαν και όταν άνοιξαν τα σχολεία τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Έτσι, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά. Ειδικά μέτρα θα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που θα μπορούν να παρέχουν προς πώληση. Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών. Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα.

Όπως έχει γίνει γνωστό, ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία. Σε συνδυασμό και με την εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών (μέσω της πλατφόρμας https://edu.testing.gov.gr) που είναι προληπτικής φύσεως, οι αρμόδιες αρχές στοχεύουν στο να έχουν μία επιδημιολογική εικόνα για τα σχολεία.

Επιπλέον μέτρα πρόληψης αυτή τη φορά αφορούν την αποφυγή συγχρωτισμού κατά την έλευση και αποχώρηση των μαθητών και των μαθητριών από τα σχολεία. Ειδικότερα, προβλέπεται διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών).

Ακόμη, όσα σχολεία διαθέτουν περισσότερες της μίας εισόδου καλούνται να τις χρησιμοποιούν.

Τα παραπάνω για το πώς θα λειτουργήσουν δια ζώσης οι δομές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Ειδικής Αγωγής καθορίζει σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που υπεγράφη την περασμένη Πέμπτη από τους υπουργούς Υγείας, Παιδείας, Εσωτερικών και Ανάπτυξης. Η ΚΥΑ θα έχει ισχύ μέχρι τις 30 Ιουνίου 2021.

SMS 13033: Το μήνυμα που στέλνουν οι γονείς που θα πηγαίνουν τα παιδιά τους σχολείο

Με SMS για τους γονείς και βεβαιώσεις για τους μαθητές ανοίγουν και πάλι την προσεχή Δευτέρα τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά.

Συγκεκριμένα, στα θρανία επιστρέφουν οι μαθητών των δημοτικών, των νηπιαγωγείων και των ειδικών σχολείων όλης της χώρας, με τους λοιμωξιολόγους να εισηγούνται άνοιγμα των σχολικών ομάδων ακόμα και στις περιοχές με επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο.

Όπως ίσχυε και στην προηγούμενη φάση της πανδημίας, έτσι και τώρα οι γονείς που θα πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο θα πρέπει να στέλνουν γραπτό μήνυμα στο 13033, ενώ οι μαθητές να έχουν μαζί τους τη σχετική βεβαίωση της Πολιτικής Προστασίας που δικαιολογεί τη μετακίνησή τους.

Κωδικός SMS  για μετάβαση στα σχολεία

Με βάση την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και το άνοιγμα νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, τη Δευτέρα οι γονείς/κηδεμόνες που θα συνοδεύσουν τα παιδιά τους στο σχολείο πρέπει να στείλουν SMS στο 13033.

Αναλυτικά:

  • Επιλογή 4 στο SMS 13033
  • Τα παιδιά πρέπει να φέρουν μαζί την έγγραφη βεβαίωση.
  • Το γραπτό μήνυμα στο 13033 θα έχει την εξής μορφή: Χ [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

Κεραμέως: Είμαστε απόλυτα έτοιμοι – Προτεραιότητά μας η Γ’ Λυκείου

Για το άνοιγμα των σχολείων που θα γίνει σε λίγες ώρες, μίλησε η Νίκη Κεραμέως, σημειώνοντας ότι «είμαστε απόλυτα έτοιμοι». Και πρόσθεσε: «Η εκπαιδευτική κοινότητα συνέβαλε καθοριστικά για να έχουμε τόσο καλή τήρηση των μέτρων», ενώ υπενθύμισε πως η μάσκα είναι υποχρεωτική για τα παιδιά από 4 ετών και άνω.

Επίσης, η κ. Κεραμέως υπενθύμισε όλα ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν:

  • Για τον περιορισμό συγχρωτισμού των γονέων, θα ισχύει κλιμακούμενη ώρα προσέλευσης και αναχώρηση μαθητών ανά ομάδες σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, όπως θα ορίσει ο διευθυντής του σχολείου.
  • Θα υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις από τα σχολεία για αυτούς που έχουν πολλά παιδιά.
  • Για τη μετακίνηση των γονέων και κηδεμόνων θα αποστέλλεται SMS με κωδικό 4 στο 13033.
  • Έχει ανοίξει ειδική πλατφόρμα εγγραφής των εκπαιδευτικών για να κάνουν τεστ κορονοϊού.

«Πηγαίνουμε βήμα-βήμα, πάντα ακούγοντας τις εισηγήσεις των ειδικών. Οι ειδικοί έως τώρα μας έχουν δώσει πράσινο φως για νηπιαγωγεία, δημοτικά και βρεφονηπιακούς σταθμούς», σημείωσε μέσω του ΣΚΑΪ την Κυριακή (10/01) η κ. Κεραμέως, τονίζοντας ότι εξετάζουν συνεχώς τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Για τις υπόλοιπες βαθμίδες πρόσθεσε: «Το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου αποτελεί προτεραιότητα μας και το θέτουμε μετ’ επιτάσεως. Μειώσαμε την ύλη για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα αφουγκραζόμενοι την αναστάτωση που επικρατεί. Η τηλεκπαίδευση συνεχίζεται».

«Αν είναι λελογισμένη η εξάπλωση, μπορεί να είναι και διαχειρίσιμη»

Η αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού από το άνοιγμα των σχολείων αύριο, Δευτέρα, θα επηρεάσει τη διασπορά του κορονοϊού «λελογισμένα», εκτίμησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαριγιάννης, τονίζοντας την ανάγκη αυστηρής και σοβαρής τήρησης της τηλεργασίας στο επόμενο διάστημα

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ANT1 της Κυριακής (10/01) για το άνοιγμα των σχολικών δομών, σχολίασε ότι «έχουν ήδη ληφθεί μέτρα για τη μείωση της καινούργιας διασποράς ειδικά με τους γονείς γύρω από τα σχολεία». Μάλιστα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η επιδημιολογική εικόνα μπορεί να εξελιχθεί «ομαλά» υπό την προϋπόθεση τήρηση των μέτρων.

Σχολιάζοντας την αναμενόμενη εκ νέου αυξημένη εξάπλωση του ιού, είπε: «Αν είναι λελογισμένη μπορεί να είναι και διαχειρίσιμη». Όπως εκτίμησε, τέλος Ιανουαρίου θα φτάσουμε στα πάνω από 950 κρούσματα ημερησίως, ενώ για τη δύσκολη εξίσωση περί ταυτόχρονου ανοίγματος του λιανεμπορίου μαζί με γυμνάσια και λύκεια στις 18 Ιανουαρίου, δήλωσε: «Είναι κάτι που θα θέλαμε όλοι, είναι δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο. Θα είναι δύσκολο να συμβεί αυτό και να μην έχουμε σημαντική αύξηση τον Φεβρουάριο».


Πηγή