Τετάρτη , 20 Οκτώβριος 2021

«Ναι» των Φιλελεύθερων της Γερμανίας σε κυβερνητικό συνασπισμό αλλά όχι με τη Μέρκελ καγκελάριο

Θετικός στο ενδεχόμενο συμμετοχής του κόμματός του σε κυβερνητικό συνασπισμό σε περίπτωση νέων εκλογών, αλλά όχι με καγκελάριο την Άνγκελα Μέρκελ, δηλώνει ο Αρχηγός των Φιλελευθέρων του FDP Κρίστιαν Λίντνερ.

«Είναι αυτονόητο ότι η κυρία Μέρκελ, έπειτα από δώδεκα χρόνια στην εξουσία, δεν θα θέλει να έρθει σε αντίφαση με τους χειρισμούς της. Θέλουμε να συμμετάσχουμε σε ένα εγχείρημα ανανέωσης» δηλώνει ο Λίντνερ σε συνέντευξή του στην «Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής σε συνασπισμό τύπου «Τζαμάικα».

Ακόμη και στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), όπως αναφέρει, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, «υπάρχουν ενδεχομένως και άλλα εκλογικά προγράμματα και άλλοι φορείς λήψης αποφάσεων, οι οποίοι πιστεύουν σε μια νέα αξιολόγηση της κατάστασης». Ως παράδειγμα αναφέρει τον χριστιανοδημοκράτη Πρωθυπουργό του Σλέσβιγκ Χολστάιν, ο οποίος, όπως λέει, κατάφερε να ενώσει τους Πράσινους με τους Φιλελεύθερους.

Ο ίδιος ωστόσο δεν θεωρεί πιθανή την αποχώρηση της Μέρκελ από το προσκήνιο, εφόσον οι επόμενες εκλογές διενεργηθούν πολύ σύντομα, ενώ επαναλαμβάνει ότι σε αυτή τη φάση η καλύτερη λύση είναι ο «μεγάλος» συνασπισμός. Σύμφωνα άλλωστε με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην «Bild am Sonntag», το FDP βρίσκεται στο 8%, το χαμηλότερο ποσοστό του από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, στις οποίες κατέγραψε ποσοστό 10,7%. Σύμφωνα με τον αρχηγό του FDP, το κόμμα του χρειάζεται ένα μακρόπνοο σχέδιο ανανέωσης, όπως παλαιότερα η «Ατζέντα 2010» του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ ή τώρα οι προτάσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

localStorage.clear();


Πηγή