Τετάρτη , 18 Μάιος 2022

Νιγηρία: Xαρακτηρίζει άδικη την ένταξή της στην ταξιδιωτική «κόκκινη λίστα» της Βρετανίας | ΚΟΣΜΟΣ

Η Νιγηρία επέκρινε σήμερα την απόφαση της Βρετανίας να προσθέσει τη χώρα στην ταξιδιωτική «κόκκινη λίστα» λόγω των ανησυχιών για τον κορωνοϊό, λέγοντας ότι είναι άδικη και δεν βασίζεται στην επιστήμη.

Η Νιγηρία προστέθηκε στη Νότια Αφρική και άλλες εννέα χώρες από το νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου στη λίστα από τις 06.00 ώρα Ελλάδας σήμερα, αφού το βρετανικό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι τα περισσότερα από τα περιστατικά που αφορούν την νέα παραλλαγή Όμικρον είχαν σαφή σύνδεση με ταξίδια στο εξωτερικό από τη Νιγηρία και τη Νότια Αφρική. Η προσθήκη αυτή σημαίνει ότι μόνο Βρετανοί πολίτες και μόνιμοι κάτοικοι με προέλευση τη Νιγηρία μπορούν να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και πρέπει να τεθούν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο για 10 ημέρες από την άφιξή τους.

«Η απόφαση από τη βρετανική κυβέρνηση να θέσει τη Νιγηρία στην κόκκινη λίστα, εξαιτίας απλά και μόνο λιγότερων των 20 κρουσμάτων της Όμικρον…είναι αδικαιολόγητη, άδικη, τιμωρητική και απαράδεκτη και εισάγει διακρίσεις. Η απόφαση δεν βασίζεται στην επιστήμη», δήλωσε ο υπουργός Ενημέρωσης Λάι Μοχάμεντ. Η κίνηση ήταν μια «αντανακλαστική αντίδραση» που θα είναι καταστροφική για τις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας, δήλωσε ο ίδιος. Οι χώρες της Δύσης θα πρέπει να επικεντρωθούν στηνν ενίσχυση της πρόσβασης στα εμβόλια στην Αφρική αντί να κλείνουν τα σύνορά τους, είπε.

Μετάλλαξη Όμικρον: Ζευγάρι Ελλήνων τα δύο νέα κρούσματα -Είχαν ταξιδέψει στη Νότια Αφρική

Πολύνεκρες μάχες στον Νίγηρα μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων και ανταρτών

Η μετάλλαξη Ομικρον που εξαπλώνεται

Η παραλλαγή Όμικρον, που αρχικά εντοπίστηκε στο νότιο τμήμα της Αφρικής, έχει επιτείνει το εμβολιαστικό κενό μεταξύ των πλούσιων χωρών και του αναπτυσσόμενου κόσμου. Την περασμένη εβδομάδα η Νιγηρία επιβεβαίωσε τα πρώτα της κρούσματα Όμικρον. Ο Καναδάς και το Χονγκ Κονγκ επίσης απαγόρευσαν την είσοδο σε μη μόνιμους κατοίκους που ταξιδεύουν από τη Νιγηρία λόγω ανησυχιών για την παραλλαγή Όμικρον, ενώ η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι εντόπισε την Όμικρον σε πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες που έφθασαν από τη Νιγηρία.

Από την πλευρά του, ο Σαράφα Τούντζι Ίζολα, ύπατης αρμοστής της Νιγηρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε σήμερα στο BBC ότι αυτό που αναμένει κανείς είναι μια παγκόσμια και όχι μια επιλεκτική προσέγγιση. Οι δηλώσεις του απηχούσαν επίσης τα σχόλια του επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος περιέγραψε τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν σε κάποιες χώρες της νότιας Αφρικής ως «ταξιδιωτικό απαρτχάιντ». «Η ταξιδιωτική απαγόρευση είναι απαρτχάιντ υπό την έννοια ότι δεν αντιμετωπίζουμε μια επιδημία», δήλωσε ο Ίζολα. «Αντιμετωπίζουμε μια πανδημία. Κάθε φορά που έχουμε μία δυσκολία, πρέπει να υπάρχει συνεργασία».


Πηγή