Κυριακή , 26 Ιούνιος 2022

Ντράγκι: Ανάγκη να διατηρηθεί το ελεύθερο εμπόριο

Την ανάγκη να διαφυλαχθεί το ελεύθερο εμπόριο, ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερο δυναμισμό η παγκόσμια οικονομία, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, με την ομιλία που έκανε χθες σε συνέδριο στο Τζάκσον Χολ των ΗΠΑ, με τίτλο: «Διατηρώντας το άνοιγμα σε μία δυναμική παγκόσμια οικονομία».

Αποφεύγοντας τις αναφορές στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, όπως είχαν διαμηνύσει κύκλοι της ΕΚΤ από την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ντράγκι αναφέρθηκε ακόμη, όπως πριν από αυτόν έκανε η επικεφαλής της Fed, στην ανάγκη να μη χαλαρώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις τράπεζες.

«Ειδικότερα, όταν η νομισματική πολιτική είναι διευκολυντική, οι χαλαρές ρυθμίσεις διατρέχουν τον κίνδυνο της αύξησης των χρηματοπιστωτικών ανισορροπιών», τόνισε, προσθέτοντας: «Αντίθετα, το ισχυρότερο ρυθμιστικό καθεστώς που έχουμε τώρα έχει επιτρέψει στις οικονομίες να αντέξουν μία μακρά περίοδο χαμηλών επιτοκίων χωρίς κάποια σημαντικά παράπλευρα αποτελέσματα στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

«Για να δοθεί μεγαλύτερος δυναμισμός στην παγκόσμια οικονομία, πρέπει να αυξήσουμε τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης και για να το κάνουμε αυτό με τη γήρανση των κοινωνιών πρέπει να ενισχύσουμε την αύξηση της παραγωγικότητας. Για τις αναπτυγμένες οικονομίες, που είναι κοντά στα τεχνολογικά όρια, αυτό εξαρτάται καθοριστικά από το άνοιγμα του εμπορίου», σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Και πρόσθεσε: «Ωστόσο, το άνοιγμα του εμπορίου απειλείται και αυτό σημαίνει ότι πολιτικές που θα απαντούν σε αυτή την αρνητική αντίδραση αποτελούν ζωτικό μέρος του μείγματος πολιτικής για μία δυναμική ανάπτυξη. Ορισμένες από τις πολιτικές αυτές μπορούν να εφαρμοσθούν σε εγχώριο επίπεδο, αλλά κάποιες μπορούν να υλοποιηθούν αποτελεσματικά μόνο με την πολυμερή συνεργασία».

Η πολυμερής συνεργασία, συνέχισε, είναι κρίσιμη για την απάντηση των ανησυχιών σχετικά με την δικαιοσύνη, την ασφάλεια και την ισότητα. «Ενθαρρύνοντας τη σύγκλιση των ρυθμιστικών πλαισίων, βοηθά στην προστασία των ανθρώπων από τις ανεπιθύμητες συνέπειες του ανοίγματος. Και η προστασία διασφαλίζει ότι δεν θα διολισθήσουμε με την πάροδο του χρόνου στον προστατευτισμό».

localStorage.clear();


Πηγή