Σάββατο , 13 Απρίλιος 2024

Ν. Δένδιας: «Όσοι σέβονται το διεθνές δίκαιο καλοδεχούμενοι να συμμετάσχουν στις πρωτοβουλίες μας»

Η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20.40 στη Λάρνακα και οι δυο υπουργοί προέβησαν ακολούθως σε δηλώσεις.

Το αεροσκάφος με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών προσγειώθηκε νωρίς το βράδυ (19.50) της Κυριακής στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των δύο υπουργών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συντονισμού των ενεργειών Λευκωσίας – Αθήνας για τη διαχείριση των εξελίξεων μετά την υπογραφή των μνημονίων Τουρκίας – Λιβύης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέμενε την ολοκλήρωση της συνάντησης ώστε να ενημερωθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών για το περιεχόμενο της.

Ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του δήλωσε: «Είχα τη χαρά σήμερα να ξαναδώ τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, φίλο μου, Νίκο Χριστοδουλίδη, τον οποίο, όπως πρόσφατα είπα στη Βουλή των Ελλήνων, αυτό το διάστημα τον έχω δει ούτως ή άλλως άπειρες φορές, οι οποίες συνεχίζουν και αυξάνονται. Είχα τη χαρά να τον ενημερώσω δια ζώσης -γιατί στο τηλέφωνο μιλάμε συχνότατα- για τα αποτελέσματα της περιοδείας στον Κόλπο, αλλά και τα αποτελέσματα της σημερινής επίσκεψης και στη Λιβύη και στην Αίγυπτο.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε για την προετοιμασία της υπογραφής του EastMed στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου και γενικά, να ανταλλάξουμε απόψεις για τον καλύτερο συντονισμό μας, για να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε, που είναι -όπως καλά ξέρετε- μέσα στο πλαίσιο, πάντοτε, του Διεθνούς Δικαίου. Και όπως πολύ σωστά είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, χωρίς να αποκλείουν κανέναν. Όλες οι χώρες οι οποίες αντιλαμβάνονται το Διεθνές Δίκαιο ως το φυσικό τους περιβάλλον, είναι καλοδεχούμενες να συμμετάσχουν στις κοινές μας πρωτοβουλίες. Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ, είναι πολύ μεγάλη η χαρά κάθε φορά που πατάω το χώμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Νομίζω ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι Διεθνείς Συνθήκες είναι επαρκείς για να απαντούν σε κάθε αυθαίρετη τοποθέτηση, δήλωση ή συμπεριφορά», απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφερόμενος στη συμφωνία για τον EastMed ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε: «Συμφωνούμε με τον κ. Υπουργό ότι αυτό το οποίο κάνουμε δεν είναι αντίδραση σε κάποιον άλλον. Είναι η προσπάθεια να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των πολιτών των χωρών μας, να βελτιώσουμε τις οικονομίες μας, να δώσουμε λύσεις και o EastMed είναι μια μεγάλη ενεργειακή ενίσχυση στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που πάντα λέω, τις πρωτοβουλίες μας δεν τις βλέπουμε σαν πρωτοβουλίες που απευθύνονται εναντίον κάποιου άλλου. Τις βλέπουμε σαν θετικά βήματα και προσκαλούμε τον οποιονδήποτε να συμμετάσχει εφόσον συμφωνεί με το ευρύτερο πλαίσιο».

Στην ερώτηση αν υπάρχει κάτι νεώτερο όσον αφορά την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου ο Νίκος Δένδιας είπε ότι «με την Αίγυπτο, αν θυμάμαι καλά, στις 8 Ιανουαρίου υπάρχει συνάντηση των τεχνικών επιτροπών. Από εκεί και πέρα, είναι όλα ανοιχτά και προς συζήτηση».

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών μετέβη νωρίτερα την Κυριακή στη Βεγγάζη, όπου συναντήθηκε με τον Αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Ο κ. Δένδιας μετέβη στη συνέχεια στην Αίγυπτο όπου στο αεροδρόμιο Καϊρου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, με τον οποίο συζήτησαν το θέμα των τουρκολιβυκών μνημονίων.

Στη συνέχεια, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών έφθασε στη Λάρνακα, για να ενημερώσει τον Κύπριο ομόλογό του για τις επαφές του και για συντονισμό των επόμενων ενεργειών στην εξωτερική πολιτική των δύο χωρών.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση επιστρέφει στην Αθήνα.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Νίκο Δένδια και πως τα δύο υπουργεία συντονίζονται, καθώς «έχουμε κοινές προσεγγίσεις και στόχους».

Πρόσθεσε παράλληλα πως «δημιουργούνται οι κατάλληλες υποδομές για αντιμετώπιση των οποιοδήποτε κινήσεων κάποιων που επιθυμούν αποσταθεροποίηση. Η Κυπριακή Δημοκρατία και Ελλάδα κινούνται πάντα στη λογική των συνεργασιών, χωρίς να αποκλείεται κανένας».

Ο Νίκος Δένδιας, δήλωσε από τη μεριά του, πως ενημέρωσε τον Νίκο Χριστοδουλίδη, τόσο για τις σημερινές επισκέψεις του σε Λιβύη και Αίγυπτο, όσο και για αυτές στον Κολπο.

Σημείωσε ακόμα πως με τον Νίκο Χριστουλιδη συζήτησαν για την προετοιμασία υπογραφής της συμφωνίας για τον αγωγό EastMed.

Είπε πως αντάλλαξαν απόψεις για καλύτερο συντονισμό ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι στο πλαίσιο πάντοτε του διεθνούς δικαίου.
Σχολιάζοντας σημερινές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως «το διεθνές δίκαιο είναι επαρκές για να απαντούμε σε κάθε αυθαίρετη τοποθέτηση του Ερντογάν».


Πηγή