Τετάρτη , 18 Μάιος 2022

Οι αντάρτες του Ιντλίμπ στη Συρία απομακρύνουν τα βαρέα όπλα από την «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη»

Ο κύριος συνασπισμός των ανταρτών στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι άρχισαν την απομάκρυνση των βαρέων όπλων από τη μελλοντική «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη», στο πρώτο βήμα για την εδραίωση της διαδικασίας ομαλοποίησης στον τελευταίο μεγάλο θύλακα που ελέγχεται από τους αντάρτες στη Συρία.

Η ανακοίνωση του Εθνικού Μετώπου Απελευθέρωσης έρχεται έπειτα από αβεβαιότητα εβδομάδων ως προς τις πιθανότητες εφαρμογής της συμφωνίας που ανακοινώθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου από τη Ρωσία, σύμμαχο του συριακού καθεστώτος, και την Τουρκία, που υποστηρίζει τους αντάρτες.

Η Μόσχα και η Άγκυρα συμφώνησαν για τη δημιουργία μέχρι τις 15 Οκτωβρίου μίας «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης», πλάτους 15 έως 20 χιλιομέτρων, που θα λειτουργήσει ως ζώνη αποκλιμάκωσης ανάμεσα στα εδάφη του Ιντλίμπ, που ελέγχονται από τους αντάρτες, στο βορειοδυτικό τμήμα της Συρίας, και τις παρακείμενες περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η συμφωνία προβλέπει την απομάκρυνση των βαρέων όπλων πριν από τις 10 Οκτωβρίου, καθώς και την απομάκρυνση των τζιχαντιστών από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Η πρωτοβουλία αυτή επέτρεψε την αποτροπή μίας επίθεσης των δυνάμεων του καθεστώτος της Δαμασκού κατά του Ιντλίμπ. Από την πλευρά της, η Τουρκία φοβόταν ότι μία στρατιωτική επιχείρηση θα αποσταθεροποιούσε το Ιντλίμπ και θα προκαλούσε νέα ανθρωπιστική τραγωδία στα σύνορά της, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ανακοινώνοντας την έναρξη της απομάκρυνσης των βαρέων όπλων, εκπρόσωπος του ανταρτικού συνασπισμού δήλωσε ότι εντός της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης θα διατηρηθούν οι θέσεις, τα στρατηγεία και τα μεσαία και ελαφρά όπλα.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε κάνει λόγο πριν από μία εβδομάδα για την έναρξη της απομάκρυνσης των βαρέων όπλων των ανταρτών, γεγονός που είχε διαψεύσει το Μέτωπο.

Ο ανταρτικός συνασπισμός χαιρέτισε με επιφυλακτικότητα τη ρωσο-τουρκική συμφωνία, διαβεβαιώνοντας ότι οι αντάρτες θα παραμείνουν σε επιφυλακή απέναντι σε πιθανή προδοσία της Ρωσίας ή του συριακού καθεστώτος.

Η αρχική συμφωνία προέβλεπε κοινές ρωσικές και τουρκικές περιπολίες, σε συντονισμό με τις τουρκικές δυνάμεις και τη ρωσική στρατιωτική αστυνομία. Ως προς αυτό το θέμα, οι αντάρτες δηλώνουν ότι έλαβαν διαβεβαιώσεις από την Τουρκία ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα συμμετέχουν σε αυτές τις επιχειρήσεις. Ούτε η Άγκυρα, ούτε η Μόσχα σχολίασαν τις δηλώσεις αυτές.

Άγνωστο παραμένει τι θα κάνουν οι τζιχαντιστές, οι οποίοι, πρέπει να αποχωρήσουν από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, όπως προβλέπει η συμφωνία. Το θέμα είναι κρίσιμο, αφού οι τζιχαντιστικές οργανώσεις ελέγχουν το 70% περίπου των εδαφών που θα περιλαμβάνονται στη ζώνη αποκλιμάκωσης, επισημαίνει το Παρατηρητήριο.

Η οργάνωση Χάγιατ αλ-Σαμ, που ελέγχεται από τη συριακή πτέρυγα της Αλ Κάιντα και ελέγχει μεγάλο τμήμα του Ιντλίμπ δεν έχει αντιδράσει στη συμφωνία, ενώ άλλη τζιχαντιστική οργάνωση, η Χούρας αλ-Ντιν, επίσης συνδεόμενη με την Αλ Κάιντα, ανακοίνωσε ότι είναι αντίθετη. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε χθες ότι «εξτρεμιστές μαχητές» επιδιώκουν να τορπιλίσουν τη συμφωνία.

Σε μία χώρα κατεστραμμένη από τον πόλεμο που μαίνεται από το 2011 και έχει αφήσει 360.000 νεκρούς, η συμφωνία του Ιντλίμπ επιτρέπει την αποτροπή μίας επίθεσης του καθεστώτος της Δαμασκού, μία ανθρωπιστική καταστροφή και ένα λουτρό αίματος.

Τρία εκατομμύρια άνθρωποι, το ήμισυ των οποίων είναι εσωτερικοί πρόσφυγες από άλλες περιοχές της Συρίας, ζουν στην επαρχία του Ιντλίμπ και σε θύλακες που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στις γειτονικές επαρχίες της Χάμα, του Χαλεπίου και της Λαττάκειας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

localStorage.clear();


Πηγή