Τετάρτη , 2 Δεκέμβριος 2020

«Οι ζώνες ελεύθερου εμπορίου χρησιμοποιούνται για τη διακίνηση προϊόντων – μαϊμού»

Την παράνομη διακίνηση προϊόντων – μαϊμού ενισχύει, αθέλητα, η συνεχής αύξηση των ζωνών ελεύθερου εμπορίου, όπου η οικονομική δραστηριότητα καθοδηγείται από τους μειωμένους φόρους και τελωνειακούς ελέγχους, τις λιγότερες ρυθμίσεις και την περιορισμένη εποπτεία, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΟΣΑ και του Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έκθεση, με τίτλο: «Εμπόριο προϊόντων – μαϊμού και Ζώνες Ελεύθερου Εμπορίου», διαπιστώνει ότι οι εξαγωγές πλαστών και πειρατικών προϊόντων από μία χώρα ή οικονομία αυξάνονται παράλληλα με τον αριθμό και το μέγεθος των ζωνών ελεύθερου εμπορίου που φιλοξενεί.

Η σύγκριση της αύξησης του μεγέθους των ζωνών αυτών -όπως μετράται με τον αριθμό των εταιρειών και των εργαζομένων σε αυτές- και των στοιχείων για τις κατασχέσεις στα τελωνεία σε όλο τον κόσμο δείχνει ότι η δημιουργία μίας νέας ζώνης ελεύθερου εμπορίου συνδέεται με μία αύξηση κατά 5,9% της αξίας των εξαγωγών προϊόντων – μαϊμού από τη χώρα που τη φιλοξενεί.

«Αυτό αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη ότι οι ζώνες ελεύθερου εμπορίου χρησιμοποιούνται από εγκληματίες για να διακινούν παράνομα προϊόντα – μαϊμού», δήλωσε ο διευθυντής δημόσιας διακυβέρνησης του ΟΟΣΑ, Μάρκος Μποντούρι, προσθέτοντας: «Θέλουμε αυτό να αποτελέσει μία κλήση για δράση και θα εργασθούμε τους επόμενους μήνες για να βοηθήσουμε τις ζώνες ελεύθερου εμπορίου να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για τον τερματισμό του παράνομου εμπορίου, διατηρώντας ταυτόχρονα τον ρόλο τους στη διευκόλυνση του νόμιμου εμπορίου».

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σήμερα υπάρχουν περισσότερες από 3.500 ζώνες ελεύθερου εμπορίου, συχνά εγκατεστημένες σε σημαντικά λιμάνια, σε 130 χώρες ή οικονομίες στη Βόρεια και Νότια Αμερική, την περιοχή Ασίας – Ειρηνικού, την Ευρώπη και την Αφρική, από μόλις 79 που υπήρχαν σε 25 χώρες ή οικονομίες το 1975.

Οι ελεύθερες ζώνες διευκολύνουν το εμπόριο, προσφέροντας στις επιχειρήσεις χαμηλότερους δασμούς και ηπιότερες ρυθμίσεις χρηματοδότησης, ιδιοκτησίας, εργασίας και μετανάστευσης, καθώς και φορολογίας. Οι ζώνες αυτές έχουν βοηθήσει αναδυόμενες οικονομίες να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, αν και από αυτές έχουν ωφεληθεί και πλουσιότερες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ.

localStorage.clear();


Πηγή