Πέμπτη , 2 Φεβρουάριος 2023

Οι ΗΠΑ ζητούν διασφαλίσεις από το Ιράν για το πυρηνικό τους πρόγραμμα, ώστε να άρουν τις κυρώσεις

Οι ΗΠΑ καλούν το Ιράν να σεβαστεί τις ανησυχίες τους σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι εάν το Ιράν θέλει μια ελάφρυνση των κυρώσεων, πέρα από αυτήν της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα -μια κατά τα φαινόμενα αναφορά στην αφαίρεση των Φρουρών της Επανάστασης από τη λίστα της Ουάσιγκτον με τις ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις-, θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ πέρα από τη συμφωνία.

«Δεν διαπραγματευόμαστε δημόσια, αλλά εάν το Ιράν θέλει την άρση των κυρώσεων που υπερβαίνει το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), θα πρέπει να απαντήσει στις ανησυχίες μας πέρα από το ΚΟΣΔ», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφερόμενος στη συμφωνία του 2015.

«Αντίθετα, εάν δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις συνομιλίες για να επιλύσουν άλλα διμερή θέματα πέρα από το ΚΟΣΔ, τότε είμαστε πεπεισμένοι ότι μπορούμε πολύ γρήγορα να συνεννοηθούμε για το ΚΟΣΔ και να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε εκ νέου τη συμφωνία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. «Το Ιράν πρέπει να πάρει μια απόφαση», συμπλήρωσε.

Ο Αμερικανός εκπρόσωπος απάντησε σε ανώτατο Ιρανό αξιωματούχο που δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι το Ιράν δεν θα εγκαταλείψει τα σχέδιά του να εκδικηθεί τη δολοφονία του διοικητή της Δύναμης Κουντς, του Κάσεμ Σουλεϊμανί, το 2020, παρά τις «τακτικές προσφορές» της Ουάσιγκτον για άρση των κυρώσεων και για παροχή άλλων παραχωρήσεων ως αντάλλαγμα.

Η Δύναμη Κουντς είναι η εξωτερική κατασκοπεία και το παραστρατιωτικό σκέλος του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν που ελέγχει τις συμμαχικές πολιτοφυλακές στο εξωτερικό.

Η κυβέρνηση Τραμπ έθεσε τους Φρουρούς της Επανάστασης στη λίστα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τις ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις το 2019, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον χαρακτηρίζει επίσημα τον στρατό άλλου κράτους «τρομοκρατική οργάνωση».

«Σε περίπτωση επιστροφής στο ΚΟΣΔ, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διατηρήσουν και θα χρησιμοποιήσουν επιθετικά τα ισχυρά μας εργαλεία για να αντιμετωπίσουν τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του Ιράν και την υποστήριξή του στην τρομοκρατία, και ειδικά για να αντιμετωπίσουν τους Φρουρούς της Επανάστασης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


Πηγή