Πέμπτη , 23 Σεπτέμβριος 2021

Οι πιο «πλούσιοι» δρόμοι του κόσμου

Μία άκρως προσοδοφόρα χρονιά για τους έχοντες αυτού του κόσμου αποδείχτηκε το 2019. Όπως φάνηκε και στις επίσημες μετρήσεις του Bloomberg οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη… έγιναν ακόμα πιο πλούσιοι. Κατά 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια πλουσιότεροι για να είμαστε ακριβείς.

Μεταξύ των παραδοσιακών πολύ χοντρών πορτοφολιών τα φώτα της δημοσιότητας τράβηξαν τηλεαστέρες και περσόνες των social media όπως η Κάιλι Τζένερ, η οποία κατέστη η νεότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος.

To 2019 ωστόσο είχε να παρουσιάσει και εξαιρετικά επικερδή παράδοξα (το λιγότερο) επιχειρηματικά εγχειρήματα τα οποία γνώρισαν τεράστια επιτυχία. Η περίπτωση του Γουίλις Τζόνσον είναι χαρακτηριστική. Ο επιχειρηματίας από την Καλιφόρνια. ίδρυσε αλυσίδα με μάντρες αυτοκινήτων για την πώληση κατεστραμμένων οχημάτων και είδε την περιουσία του να ανεβαίνει στα 1,9 δισ. δολάρια. Επίσης χαρακτηριστική περίπτωση η οικογένεια από την Κορέα, που φτιάχνοντας ένα βίντεο με το παιδικό τραγουδάκι «Baby Shark doo-doo doo-doo doo-doo», που έγινε viral ανά τον κόσμο, σήμερα έχει περιουσία 125 εκατ. δολάρια.

Ο τομέας ωστόσο που γνώρισε τεράστια άνθηση τη χρονιά που μας άφησε ήταν εκείνος του real estate για ανθρώπους η οικονομική δύναμη των οποίων, θα μπορούσε να καταστήσει την αγορά μιας ολόκληρης λεωφόρου (και των κτισμάτων αυτής) εφικτή. Οι τιμές των ακινήτων στους ακριβότερους δρόμους του κόσμου, όπως καταγράφηκαν από την Knight Frank, προκαλούν ίλιγγο.

Οι δέκα ακριβότεροι δρόμοι στον κόσμο

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα τελευταία πέντε χρόνια στη Νέα Υόρκη έχουν κατασκευαστεί πολλές υπερπολυτελείς κατοικίες επειδή οι κατασκευαστές εκμεταλλεύονται την πρόοδο της τεχνολογίας που επιτρέπει την κατασκευή πολύ υψηλών πύργων σε μικρά σχετικά οικόπεδα.

Η εταιρεία ακινήτων Knight Frank έκανε μία καταγραφή των αγοραπωλησιών που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία 5ετία σε δρόμους και λεωφόρους ανά τον πλανήτη.

Οι δέκα πιο «πλούσιοι» δρόμοι είναι οι εξής:

1. 57η λεωφόρος στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης: 41 κατοικίες / μέσος όρος πώλησης 38,5 εκατ. δολάρια η κάθε μία

2. Mount Nicholson στο Χονγκ Κονγκ: 35 κατοικίες / μέσος όρος πώλησης 81,8 εκατ. δολάρια η κάθε μία.

3. Central Park South στη Νέα Υόρκη: 32 κατοικίες / μέσος όρος πώλησης 44,9 εκατ. δολάρια

4. Park Avenue στη Νέα Υόρκη: 20 κατοικίες / μέσος όρος πώλησης 43 εκατ. δολάρια

5. Grosvenor Avenue στο Λονδίνο: 13 κατοικίες / μέσος όρος πώλησης 45,5 εκατ. δολάρια

6. Mount Kellet Road στο Χονγκ Κονγκ: 10 κατοικίες / 64,8 εκατ. δολάρια

7. Πέμπτη Λεωφόρος στη Νέα Υόρκη: 10 κατοικίες / 55,7 εκατ. δολάρια

8. Pacific Coast Highway-Malibu στο Λος Άντζελες: 10 κατοικίες / 49,2 εκατ. δολάρια

9. Conduit Road στο Χονγκ Κονγκ: 10 κατοικίες / 43,4 εκατ. δολάρια

10. S Ocean Boulevard στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα: 10 κατοικίες / 34,5 εκατ. δολάρια

Η Νέα Υόρκη που κλέβει την πρωτιά

Οι πλούσιοι τα τελευταία χρόνια δείχνουν ξεκάθαρα την προτίμησή τους σε σπίτια που βρίσκονται σε δρόμους της Νέας Υόρκης. Στην 57η Λεωφόρο στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης βρίσκονται μερικά από τα πιο ακριβά σπίτια κερδίζοντας την πρωτιά.

Εκεί την τελευταία πενταετία πουλήθηκαν περισσότερα σπίτια με αξία πάνω από 25 εκατ. δολάρια το καθένα από κάθε άλλη λεωφόρο σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για 41 κατοικίες με μέσο όρο πώλησης 38,5 εκατ. δολάρια η καθεμία.

Η λεωφόρος Central Park South βρίσκεται στην 3η θέση με 32 αγοραπωλησίες κατοικιών με μέση αξία 44,9 εκατ. δολάρια η καθεμία. Δρόμος της Νέας Υόρκης βρίσκεται και στην 4η θέση. Η λεωφόρος Park Avenue «είδε» να υπογράφονται αγοραπωλησίες 20 ακινήτων. Αυτά τα deals είχαν κατά μέσο όρο αξία τα 43 εκατ. δολάρια.

Στη λίστα με τους πλουσιότερους δρόμους βρίσκεται άλλο ένα όνομα της Νέας Υόρκης. Η Πέμπτη Λεωφόρος βρίσκεται στην 7η θέση με 10 ακίνητα και μέση τιμή τα 55,7 εκατομμύρια.

Το Χονγκ Κονγκ εκτός από βίαια επεισόδια «βλέπει» και άνοδο του real estate

Το Χονγκ Κονγκ τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στη δημοσιότητα μετά τη μεγάλη κυβερνητική κρίση που έχει ξεσπάσει και τα βίαια επεισόδια και τις συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας.

Πίσω από τα δακρυγόνα και την πρωτοφανή ένταση ωστόσο υπογράφονται deals εκατομμυρίων δολαρίων σε αγοραπωλησίες κατοικιών.

Στη Νέα Υόρκη βρίσκονται οι τέσσερις από τους δέκα πιο ακριβούς δρόμους για κατοικίες ενώ το Χονγκ Κονγκ ακολουθεί με τρεις λεωφόρους. Στο Χονγκ Κονγκ πάντως το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι προκλήσεις για όλους. Παρόλα αυτά κατασκευάστηκαν πολλές νέες πολυτελείς κατοικίες με τα χοντρά πορτοφόλια να βλέπουν και προς αυτή τη γωνιά του πλανήτη.

Η λεωφόρος Mount Nicholson είναι το μέρος όπου έχουν καταγραφεί οι πιο ακριβές αγοραπωλησίες κατοικιών από κροίσους με 35 κατοικίες να πωλούνται και μέσο όρο πώλησης 81,8 εκατ. δολάρια την κάθε μία.

Στην 6η θέση της λίστας βρίσκεται η Mount Kellet Road με 10 πωλήσεις κατοικιών και μέση τιμή τα 64 εκατ. δολάρια ενώ ίδιο αριθμό σπιτιών πωλήθηκαν στην Conduit Road με μέσο όρο τα 43,4 εκατομμύρια.

Η ευρωπαϊκή μητρόπολη και το πολυτελές θέρετρο στις ΗΠΑ με τα χρυσά συμβόλαια

Το στέλεχος της κτηματομεσιτικής εταιρείας Knight Frank, Λάιαμ Μπέιλι ανέφερε ότι «οι πολύ υψηλές απαιτήσεις των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο έχουν δημιουργήσει ευκαιρία για τους κατασκευαστές να ανεβάσουν κατά πολύ την ποιότητα ειδικά σε λεωφόρους της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Χονγκ Κονγκ».

Η κατασκευή υπερπολυτελών κατοικιών τα τελευταία χρόνια είναι τόσο μεγάλη που έχει αυξηθεί η προσφορά στην αγορά, με αποτέλεσμα οι κατασκευαστές να προσφέρουν πλέον περισσότερα κίνητρα από ό,τι παλαιότερα στους υποψήφιους αγοραστές.

Αυτό φαίνεται ότι ισχύει τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και σε πόλεις όπως το Λονδίνο, όπου οι αυξήσεις στη φορολογία και η πολιτική αβεβαιότητα λόγω Brexit έχουν προκαλέσει κάποιες πιέσεις στις τιμές των πιο ακριβών κατοικιών στον κόσμο.

Έτσι στην σχετική λίστα και σε υψηλή θέση βρίσκεται η Grosvenor Avenue στο Λονδίνο με 13 ακίνητα να αλλάζουν χέρια και μέση τιμή τα 45,5 εκατομμύρια δολάρια.

Η λίστα των συμβολαίων με τα ιλιγγιώδη ποσά κλείνει με δύο δρόμους σε δύο από τα πλέον γνωστά θέρετρα των ΗΠΑ, το Παλμ Μπιτς. Εκεί η S Ocean Boulevard «είδε» 10 ακίνητα να πωλούνται με μέση τιμή τα 43,4 εκατομμύρια δολάρια. Ενώ και η Pacific Coast Highway-Malibu έχει ισχυρό μερίδιο στην πίτα με 10 κατοικίες και μέσο όρο πώλησης τα 49,2 εκατ. δολάρια.


Πηγή