Δευτέρα , 27 Ιούνιος 2022

Ουκρανία: Δανία και Σουηδία ανοίγουν ξανά τις πρεσβείες τους στο Κίεβο

Η Δανία και η Σουηδία ανακοίνωσαν τη Δευτέρα (2/5) την επαναλειτουργία των πρεσβειών τους στο Κίεβο, σε ένδειξη υποστήριξης προς την Ουκρανία κατά της ρωσικής εισβολής.

«Την Τετάρτη, η σουηδική πρεσβεία θα ανοίξει ξανά στο Κίεβο… Η Σουηδία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας», γνωστοποίησε η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε, ευχαριστώντας την Πολωνία για τη φιλοξενία της σουηδικής αντιπροσωπείας επί σχεδόν δύο μήνες.

Το πρωί της Δευτέρας 2 Μαΐου, ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Γέπε Κόφοντ, άνοιξε ξανά την πρεσβεία της χώρας του στο Κίεβο, κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής επίσκεψης στην Ουκρανία.

«Είναι ένα πολύ ισχυρό σύμβολο της υποστήριξης της Δανίας προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό που ανοίγουν ξανά οι πόρτες της πρεσβείας της Δανίας σήμερα», δήλωσε σε σχετική ανακοίνωση.

Η Ουγγαρία μετέφερε την πρεσβεία της πίσω στο Κίεβο

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία δηλώνει ότι ελπίζει να επιστρέψει στο Κίεβο μέχρι τα τέλη Μαΐου

Με τη συγκέντρωση του Ρωσικού Στρατού στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας και την αποχώρησή του από τα περίχωρα του Κιέβου από τα τέλη Μαρτίου, η κατάσταση ασφαλείας έχει βελτιωθεί στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Η αμερικανική διπλωματία έκανε γνωστό σήμερα ότι ελπίζει να επαναφέρει την πρεσβεία της στο Κίεβο «έως το τέλος του μήνα».

Όπως και άλλες, η πρεσβεία της Δανίας είχε κλείσει λόγω της κατάστασης ασφαλείας και οι διπλωμάτες, μετά μια προσωρινή εκπροσώπευση στην πόλη Λβιβ στα δυτικά, έφυγαν από την Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Πρώτη από τις σκανδιναβικές χώρες που θα ανοίξει ξανά, η πρεσβεία της Δανίας θα λειτουργήσει αρχικά με περιορισμένο αριθμό ατόμων. Με τη σειρά της, η Ουγγαρία έκανε γνωστό ότι μετέφερε πίσω την πρεσβεία της στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με την Κοπεγχάγη, η πρεσβεία αναμένεται να λειτουργήσει σταδιακά με τον συνολικό αριθμό των μελών του προσωπικού της.

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, ταξίδεψε στο Κίεβο στις 21 Απριλίου ταυτόχρονα με τον Ισπανό ομόλογό της.

Η Φρεντέρικσεν είχε ανακοινώσει ένα επιπλέον ποσό 600 εκατομμυρίων κορωνών (80,6 εκατομμυρίων ευρώ) σε στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, αυξάνοντας τη συνολική στρατιωτική βοήθεια σε ένα δισεκατομμύριο κορώνες.


Πηγή