Παρασκευή , 29 Σεπτέμβριος 2023

Ο ανορθόδοξος ναός που χτίζεται εδώ και 56 χρόνια από έναν άνθρωπο όταν έμαθε πως είναι άρρωστος

Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο για τον άνθρωπο που έχει θέληση. Ακόμα κι αν πρόκειται για έναν απλό γεωργό που ονειρεύεται να κατασκευάσει ένα μεγαθήριο στη χάρη της Παναγίας.

Ο Justo Gallego έχει αφιερώσει σχεδόν όλη του ζωή προκειμένου να οικοδομήσει ένα τεράστιο καθεδρικό ναό εντελώς μόνος του, επιδεικνύοντας μια απίστευτη και αστείρευτη επιμονή και υπομονή.

Γεννήθηκε το 1925 στη Μαδρίτη και σε ηλικία 27 ετών πήρε την απόφαση να γίνει μοναχός. Γρήγορα όμως όλα θα άλλαζαν στη ζωή του. Έπειτα από οχτώ χρόνια αρρώστησε από φυματίωση και η απόφαση να εγκαταλείψει το μοναστήρι για να μην μεταδώσει την ασθένειά του ήταν μονόδρομος, αναφέρει το BBC.

Εφόσον δεν θα μπορούσε να υπηρετεί το Θεό ως μοναχός πλέον, αποφάσισε να χτίσει μια εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία με δικά του χρήματα σε ένα οικόπεδο ιδιοκτησίας του. Το αίτημά του για άδεια δόμησης αγνοήθηκε καθώς οι αρχές δεν τον πήραν στα σοβαρά.

Και πώς θα μπορούσαν άλλωστε; Ένας άνθρωπος χωρίς γνώσεις αρχιτεκτονικής να χτίσει έναν καθεδρικό ναό από το μηδέν με τα ίδια του τα χέρια; Ακούγεται απίστευτο; Κι όμως…

Παρά τη δυσπιστία και τις κλειστές πόρτες ο Gallego δεν απογοητεύτηκε. Ήταν αποφασισμένος να μην εγκαταλείψει το όνειρό του. Έτσι ξεκίνησε την κατασκευή χωρίς καμία άδεια, χωρίς καμία εμπειρία και φυσικά χωρίς σχέδια μηχανικού.

Αφοσιώθηκε στην οικοδόμηση του ναού με τα χέρια του επιδεικνύοντας μια απίστευτη επιμονή και υπομονή. Αν και ο ίδιος ήταν ένας απλός γεωργός, αυτό δεν τον εμπόδισε να ξεκινήσει ένα αρκετά απαιτητικό έργο με το οποίο παλεύει για περισσότερο από 50 χρόνια.

man3

Ο φωτογράφος Ροδόλφο Κοντρέρας συνάντησε και μίλησε με τον Gallego καθώς εντυπωσιάστηκε με το δημιούργημα του ηλικιωμένου άνδρα.

«Δεν έχω ειδικές γνώσεις αρχιτεκτονικής αλλά ο ναός δίνει την εντύπωση ότι έχει σχεδιαστεί και χτιστεί από επαγγελματίες κι όχι από έναν άνθρωπο που δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο».

Ο καθεδρικός ναός έχει χτιστεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από ντόπια υλικά που ο Gallego κατάφερε να διασώσει από γειτονικά εργοστάσια και οικοδομές, με τον σχεδιασμό του να είναι βασισμένος στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου.

Πρόκειται για έναν ανορθόδοξο ναό, ο οποίος έχει ενθουσιάσει τον κόσμο της περιοχής και ολόκληρης της Μαδρίτης. Κατά καιρούς ο Gallego λαμβάνει βοήθεια από τα ανίψια του σε αντάλλαγμα για την καταβολή των διδάκτρων τους.

man4

Ο ναός αυτός είναι όνειρο ζωής και ο ηλικιωμένος άνδρας δεν σκέφτηκε ποτέ να εγκαταλείψει την κατασκευή του. Κάθε μέρα σηκώνεται αξημέρωτα δουλεύοντας πάνω στην κατασκευή του καθεδρικού ναού με την ελπίδα να δει κάποια μέρα το έργο του να ολοκληρώνεται.

Τα τελευταία 20 χρόνια δέχεται και τη βοήθεια ενός κατοίκου, του Angel Lopez, ο οποίος εντυπωσιασμένος από το έργο αλλά κυρίως από την επιμονή του Gallego θέλησε να δώσει κι αυτός ένα χεράκι. Μεταξύ άλλων, ο Lopez δημιούργησε το βιτρό και ζωγράφισε τους θόλους. Τώρα που ο Gallego είναι 91 ετών και οι δυνάμεις του δεν είναι ίδιες με παλαιότερα, το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς το έχει επωμιστεί  ο Lοpez. Άλλωστε αυτός θα αναλάβει να ολοκληρώσει το έργο όταν ο Gallego δεν θα είναι πια στη ζωή.

man1

Στη διαθήκη του ο Gallego αφήνει τον καθεδρικό ναό στην καθολική εκκλησία, η οποία θα δεχτεί τη δωρεά μόνο εάν εκείνος καταφέρει να εξασφαλίσει την άδεια δόμησης που κυνηγάει τόσο καιρό. Αυτό που επιθυμεί είναι κάποια μέρα το έργο του να χρησιμοποιηθεί ως ναός και όπως είναι φυσικό θέλει να ταφεί στην περιοχή μετά το θάνατό του.

man5

Έχουν ακόμα πολλά να γίνουν για να ολοκληρωθεί ο καθεδρικός ναός, σύμφωνα με το BBC. Το πλαίσιο, η δομή και οι τρούλοι έχουν κατασκευαστεί αλλά μένουν ακόμα να γίνουν πολλά στο εσωτερικό και για το λόγο αυτό οποιαδήποτε βοήθεια, είναι καλοδεχούμενη, είτε είναι επιπλέον χέρια είτε είναι χρήματα.

man7

Το παράδειγμα της αφοσίωσης και της επιμονής του Justo Gallego αποτελεί έμπνευση για πολλούς ανθρώπους, διδάσκοντάς τους να κυνηγούν τα όνειρά τους και να μην το βάζουν κάτω, αφού τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο, ούτε καν το να χτίσεις μια εκκλησία με τα ίδια σου τα χέρια…

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το


Πηγή