Κυριακή , 1 Οκτώβριος 2023

Ο απολογισμός Πολάκη για την ήττα ΣΥΡΙΖΑ: Ήταν ένα σοκ, ένα χαστούκι

Στεναχωρημένος για το αποτέλεσμα, προβληματισμένος για τις αιτίες, αποφασισμένος για «να το ανατρέψουμε όσο μπορούμε», δήλωσε ο Παύλος Πολάκης, αν και στον απολογισμό της εκλογικής συντριβής δεν συμπεριέλαβε καμία δική του ευθύνη.

Μιλώντας στο ZARPA RADIO 89,6, ο κ. Πολάκης προσπάθησε να εξηγήσει και να αναλύσει τα βαθύτερα αίτια της συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας από την μία αυτοκριτική, αλλά παράλληλα ρίχνει το φταίξιμο στα… επιδόματα που έδωσε η ΝΔ σε συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα.

«Είναι προφανές ότι αυτό το αποτέλεσμα ήταν ένα σοκ, ένα χαστούκι αλλά δεν υπάρχουν στην ζωή πράγματα ανεξήγητα», σημείωσε και προχώρησε σε μια σειρά εξηγήσεων:

  • Υποτιμήσαμε την επίδραση την οποία είχαν οι επιδοτήσεις τύπου, επιστρεπτέες, στην συμπεριφορά κάποιων κοινωνικών στρωμάτων, καθώς επηρέασαν την εκλογική συμπεριφορά.
  • Οι επιστρεπτέες προκαταβολές κατά την διάρκεια της πανδημίας – κάποιοι άνθρωποι πήραν χρήματα μετά από πέντε, έξι, επιστρεπτέες προκαταβολές και βοήθησαν τη ΝΔ να κρατήσει τον κόσμο.
  • Δεν είναι μόνο ο ξενοδόχος που πήρε επιστρεπτέα προκαταβολή, είναι και το προσωπικό του που έβαλε ο ξενοδόχος να ψηφίσει για να έχει μια ευνοϊκή ρύθμιση μετά. Θυμάστε αυτό που βγήκε στην τηλεόραση με τον Γεωργιάδη, είπε και πρόσθεσε: «Αυτό ήταν ένα καθολικό φαινόμενο σε πάρα πολλούς ανθρώπους, το οποίο επηρέασε την εκλογική συμπεριφορά. Κάποιοι άνθρωποι πήραν χρήματα στην τέταρτη και πέμπτη επιστρεπτέα με ψεύτικο τρόπο. Έγινε απατεωνιά».
  • Υπήρξαν επιδοτούμενα προγράμματα σε ανέργους, τα οποία συνδέθηκαν με ευθύ τρόπο με συγκεκριμένους υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας.
  • Αλλά και εμείς, «είχαμε μια βαθιά λαθεμένη στρατηγική στο θέμα της απλής αναλογικής και των συνεργασιών», πρόσθεσε:
  • «Το 2017 θεσπίσαμε την απλή αναλογική για την ισοτιμία της ψήφου. Αυτή η κοινωνία δεν είναι ώριμη για να δεχθεί κυβερνήσεις συνεργασίας. Θέλει τον ισχυρό πόλο, ο οποίος θα κυβερνήσει. Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων ήταν λάθος. Το αφήγημα της αυτοδυναμίας του Μητσοτάκη πέρασε. Όλη η κουβέντα στα κανάλια ήταν με το ποιους θα κυβερνήσετε, τόνωνε την αστάθεια. Αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες τρομοκρατήθηκαν από μια πιθανότητα κρυφής ατζέντας, η οποία δεν υπήρχε, ούτε υπάρχει.
  • Γι’ αυτό ήταν η διαφορά του 20%, αυτό δεν θα επαναληφθεί. Το 90% της κουβέντας στα συστημικά μέσα, στα Αθηναϊκά κανάλια, ήταν με ποιους θα κυβερνήσετε, όχι τι θα κάνετε.
  • Οι ατυχείς δηλώσεις τύπου Κατρούγκαλου που επικοινωνήθηκαν με τρόπο ώστε να δημιουργήσουν στον κόσμο τον τρόμο μιας κρυφής ατζέντας. Δεν υπάρχει τέτοια προοπτική, αυτά έγιναν την περίοδο των μνημονίων και έτσι βγήκαμε από τα μνημόνια. Αυτά ήταν η θρυαλλίδα και αυτό έφτασε την διαφορά στο 20%.

Παράλληλα εκτίμησε ότι είναι σαφές ότι «ο λαός δεν θα αφήσει μια ανεξέλεγκτη Νέα Δημοκρατία» υποστηρίζοντας ότι η ΝΔ έχει κρυφή ατζέντα για αναθεώρηση του Συντάγματος.

Περίπου 1.200.000 κόσμος αποφάσισε την ημέρα των εκλογών, αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Από αυτούς τους ανθρώπους υπήρχαν 600.000 ΝΔ, 120.000 ψήφισαν εμάς, είπε. «Αυτή ήταν η εικόνα: 20% αναποφάσιστων δεν έχει ξανα-υπάρξει τα τελευταία 30 – 40 χρόνια χρόνια. Αυτό βάζει και εμάς σε προβληματισμούς ως προς το ξεκάθαρο του μηνύματός μας τα τελευταία χρόνια»

Τώρα παλεύουμε για να αναστρέψουμε αυτή την κατάσταση. Τα πάντα αναστρέφονται.  Εμείς δεν κατεβαίνουμε στις εκλογές για να γίνουμε παρακολούθημα ή συμπλήρωμα. Ούτε για να είμαστε γενικώς αντιπολίτευση, ή ένα μικρό κόμμα. Είμαστε ο αντίπαλος πόλος του Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, είμαστε η εναλλακτική διακυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Πολάκης, κάνοντας λόγο για μικρομεγαλισμούς από μεριάς ΠΑΣΟΚ: «Είναι θεμιτές οι φιλοδοξίες του καθενός. (…)

«Αυτό που ζητάμε από τον ελληνικό λαό να ανατρέψει τους συσχετισμούς που διαμορφώθηκαν με τις εκλογές της 21ης Μάιου, να μπορέσουμε να μην υπάρχει μια ανεξέλεγκτη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση. Τα 11 σημεία του ΣΥΡΙΖΑ αντανακλούν στις ανάγκες της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας», κατέληξε.


Πηγή