Σάββατο , 30 Σεπτέμβριος 2023

Ο μάνατζερ από τον Πύργο ή αλλιώς ο «Mr 300 εκατ. ευρώ»

Είναι ο άνθρωπος πίσω από μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις, ο οποίος έστρεψε το επενδυτικό βάρος της βιομηχανίας Philip Morris στη χώρα μας. Ένας Πυργιώτης μεγαλωμένος στην Αθήνα, απόφοιτος του ιστορικού Β’ Γυμνασίου Αρρένων Αθηνών, που πήγε για πανεπιστημιακές σπουδές στην Ευρώπη και κατέληξε να αναλάβει τα ηνία της κορυφαίας καπνοβιομηχανίας στον κόσμο.

Ο Ανδρέας Καλαντζόπουλος ανέλαβε το 2013 διευθύνων σύμβουλος της Philip Morris International. Πρόκειται για τον αμερικανικό γίγαντα στην παγκόσμια αγορά της καπνοβιομηχανίας, που διαθέτει το πιο γνωστό πακέτο τσιγάρων σε όλο τον κόσμο, το Marlboro.

Η Philip Morris International είναι μητρική εταιρεία της «Παπαστράτος», της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής προϊόντων καπνού στην Ελλάδα. Τον περασμένο Μάρτιο, η «Παπαστράτος» ανακοίνωσε την υλοποίηση μιας νέας επένδυσης ύψους 300 εκατ. ευρώ από την Philip Morris International, για τη μετατροπή του εργοστασίου της στον Ασπρόπυργο σε μονάδα παραγωγής ράβδων καπνού για το IQOS, το καινοτόμο προϊόν της Philip Morris International.

Στα τέλη Αυγούστου, το εργοστάσιο της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος» στον Ασπρόπυργο επισκέφτηκε ο Αλέξης Τσίπρας, με τον πρωθυπουργό να πραγματοποιεί ομιλία, στην οποία ανέφερε ότι η χώρα έχει περάσει σε τροχιά ανάπτυξης. «Το πρώτο εξάμηνο του 2017 είχαμε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ άμεσες ξένες επενδύσεις και το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου είχαμε τριπλασιασμό, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης», δήλωσε.

Ο άνθρωπος πίσω από τη συμφωνία είναι ο Ανδρέας Καλαντζόπουλος, χάρη στον οποίο φτάσαμε στην επένδυση των 300 εκατ. ευρώ. Με έδρα τη Λοζάνη, όπου ζει με την οικογένειά του, ο Έλληνας μάνατζερ κατόρθωσε να εξελιχθεί από το 2013 και μετά σε κορυφαίο παίκτη του πολυεθνικού γίγαντα στο κάπνισμα, κατανοώντας τις καινούργιες τάσεις απομάκρυνσης των καταναλωτών από τις παραδοσιακές φόρμες καπνίσματος.

Η εταιρεία που πούλησε το 2015 847 δισ. τσιγάρα ανά τον πλανήτη ανακοίνωσε πέρυσι ότι σχεδιάζει έναν κόσμο δίχως τσιγάρα και συνέστησε στους καπνιστές να κόψουν τη βλαβερή αυτή συνήθεια. Η πρωτοβουλία αυτή ευνόησε την έμμεση προώθηση του iQOS, ενός «γκάτζετ» που απευθύνεται σε όσους θέλουν να κόψουν το κάπνισμα. Μοιάζει με τις συσκευές ηλεκτρονικών τσιγάρων αλλά δεν λειτουργεί με ατμό.

Μάλιστα, ο κ. Καλαντζόπουλος προσέλαβε περίπου 1 εκατομμύριο δοκιμαστές (τους περισσότερους στην Ιαπωνία) για να δοκιμάσουν το εναλλακτικό κάπνισμα με το iQOS. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι έχει ήδη αντικαταστήσει με το iQOS το ένα πακέτο τσιγάρων που κάπνιζε ημερησίως και ευχόταν τα επόμενα χρόνια να εκλείψει από τον πλανήτη το κάπνισμα.

localStorage.clear();


Πηγή