Δευτέρα , 27 Μάρτιος 2023

Ο Μπόρις Τζόνσον και ο πρόεδρος του BBC διαψεύδουν οποιαδήποτε «διαπλοκή», για δάνειο στον πρώην πρωθυπουργό

Ο πρόεδρος του BBC Ρίτσαρντ Σαρπ υποστήριξε ότι ο ρόλος που διαδραμάτισε στην έγκριση ενός δανείου για τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δεν ήταν άλλος παρά μόνο να του συστήσει έναν παλιό φίλο.

Ο Σαρπ, πρώην τραπεζικό στέλεχος της Goldman Sachs, σημείωσε ωστόσο ότι η επιτροπή ελέγχου των υποψηφίων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα πρέπει να ελέγξει αν τηρήθηκαν όλοι οι κανονισμοί που διέπουν το BBC, αφότου διορίστηκε ο ίδιος.

Τζόνσον και Σάρπ στο επίκεντρο μετά από δημοσίευμα των Sunday Times

Ο Τζόνσον και ο Σαρπ βρέθηκαν στο επίκεντρο μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας Sunday Times που ανέφερε ότι ο δεύτερος βοήθησε τον τότε πρωθυπουργό να βρει εγγυητές ώστε να εξασφαλίσει ένα προσωπικό δάνειο ύψους 800.000 λιρών. Στη συνέχεια ο Τζόνσον πρότεινε τον Σαρπ για τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του BBC. Την εποχή που έκανε τις «συστάσεις» ο Σαρπ είχε ήδη υποβάλει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του BBC και του προσφέρθηκε η θέση αυτή τον Ιανουάριο του 2021.

Νέο σοκ στη Βρετανία: Χρήση κοκαΐνης σε πάρτι που πιθανώς να συμμετείχαν Λιζ Τρας και Μπόρις Τζόνσον

Σάλος: Το BBC έκανε σεξιστικό σχόλιο για την παραίτηση της πρωθυπουργού της Ν. Ζηλανδίας

«Το BBC δεν έχει κανέναν ρόλο στην τοποθέτηση του προέδρου και οποιεσδήποτε ερωτήσεις αφορούν την κυβέρνηση», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της βρετανικής ραδιοτηλεόρασης σήμερα.

Ο Σαρπ ανέφερε σε επιστολή του προς το προσωπικό του BBC ότι δεν επιθυμεί η υπόθεση αυτή να περισπάσει τον οργανισμό από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Σαρπ: Δεν είχα καμία εμπλοκή στην έγκριση του δανείου ή τον ορισμό εγγυητή

«Δεν είχα εμπλοκή στην έγκριση του δανείου ή τον ορισμό του εγγυητή και δεν διακανόνισα καμία χρηματοδότηση» υποστήριξε στην επιστολή του. «Αυτό που έκανα ήταν να συστήσω τον (παλιό φίλο) Σαμ Μπλάιθ στον εν λόγω αξιωματούχο της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Ο Μπλάιθ είναι επίσης μακρινός εξάδελφος του Τζόνσον.

Ο Σαρπ υποστηρίζει ότι συμφώνησε με κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι δεν θα ασχολιόταν περαιτέρω με το θέμα ώστε να αποφευχθεί τυχόν σύγκρουση συμφερόντων. Λέει ότι δεν αναμίχθηκε στη διαδικασία χορήγησης του δανείου και δεν γνωρίζει τίποτα περισσότερο απ’ όσα γράφτηκαν στον Τύπο για το δάνειο ή τον εγγυητή του.

Σούνακ: Ο διορισμός του Σαρπ στο BBC έγινε με αυστηρά και ανεξάρτητα κριτήρια

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ είπε σήμερα ότι η διαδικασία διορισμού του Σαρπ ήταν αυστηρή και ανεξάρτητη ενώ ο Τζόνσον, μιλώντας στο Sky News, χαρακτήρισε «ανοησίες» όσα γράφονται. «Ο Ρίτσαρντ Σαρπ είναι ένας καλός και σαφός άνθρωπος αλλά δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα για τα προσωπικά οικονομικά μου», είπε.

Ο ίδιος ο Σαρπ είπε ότι η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι διορίστηκε με αξιοκρατικά κριτήρια και ότι ακολουθήθηκε η διαδικασία προσλήψεων. Για λόγους διαφάνειας, η επιτροπή ελέγχου των υποψηφιοτήτων θα δημοσιοποιήσει τα συμπεράσματα της έρευνάς της.

Τι δήλωσε στο Skynews o πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και η επιστολή του Ρίτσαρντ Σαρπ προς τους εργαζόμενους του BBC

«O Ρίτσαρντ Σάρπ είναι ένας έξυπνος άνθρωπος, ωστόσο δεν ξέρει τίποτα για τα οικονομικά μου και αυτό μπορώ να το πω με 100% σιγουριά» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας


Πηγή