Δευτέρα , 4 Μάρτιος 2024

«Ο Oδυσσέας αντιστάθηκε στις Σειρήνες, ανίκανη να το κάνει η ευρωζώνη»

«Ο Έλληνας μυθικός ήρωας ήταν σε θέση να εκχωρήσει την κυριαρχία και την ελευθερία να αποφασίζει, τουλάχιστον προσωρινά, αντίθετα οι χώρες της ευρωζώνης είναι ανίκανες να αυτοδεσμευτούν. Δεν θέλουν να εκχωρήσουν αρμοδιότητες σε τόσο σημαντικούς τομείς, όπως ο δημοσιονομικός και οικονομικός, με το επιχείρημα ότι είναι κυρίαρχες δημοκρατίες και αρκούνται μόνο σε υποσχέσεις και αυτοδεσμεύσεις ότι θα περιορίσουν τα χρέη, που όμως στη συνέχεια δεν κάνουν… Η ανικανότητα αυτοδέσμευσης είναι το κεντρικό πρόβλημα της ευρωζώνης», γράφουν σε κοινό τους άρθρο για την κρίση στην ευρωζώνη ο επικεφαλής του Ινστιτούτου IFO του Μονάχου καθηγητή Κλέμενς Φουστ και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου στο Μίνστερ Γιοχάνες Μπέκερ στην Suddeutsche Zeitung του Σαββάτου.

Οι δύο επιστήμονες ανατρέχουν στα μέλη της ΕΕ που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, με πρώτη την Ελλάδα: «Η Ελλάδα επανήλθε στην ημερήσια διάταξη και μαζί της η ευρωκρίση. Υπάρχει δυσκολία στις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο του Ιούλιου του 2015, γιατί η Αθήνα εφαρμόζει μη ικανοποιητικά τις δεσμεύσεις της. Επί πλέον, το ΔΝΤ απειλεί με έξοδο, γιατί το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, κάτι που υπό τη γερμανική οπτική γωνία θέτει όλο το πρόγραμμα σε αμφισβήτηση», όπως σημειώνουν.

Οι δύο συγγραφείς αναφέρονται επί τροχάδην και στα προβλήματα άλλων χωρών, όπως της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, αλλά κυρίως της Πορτογαλίας

Όμως οι χώρες που τους προκαλούν τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι δύο από τις τρεις μεγαλύτερες της ΕΕ, η Γαλλία και η Ιταλία με το τεράστιο χρέος και τις κυβερνήσεις τους να μην είναι διατεθειμένες να κάνουν κάτι για να το αλλάξουν. Εκτός αυτού, όπως επισημαίνουν, καταγράφεται όξυνση στον διάλογο μεταξύ των κρατών-μελών. «Ο Βορράς κατηγορεί τον Νότο για κόπωση στις μεταρρυθμίσεις, ο Νότος κατηγορεί τη Γερμανία για εμμονή στη μείωση των χρεών και οι χρηματαγορές γίνονται πιο νευρικές. Γίνεται σαφές ότι η κρίση δεν έχει ξεπεραστεί».


Πηγή