Δευτέρα , 17 Ιούνιος 2024
Σοκαριστικοί αριθμοί στις ΗΠΑ: Πάνω από 1,6 εκατ. παιδιά νόσησαν με κορονοϊό

Πάνω από 1,6 εκατ. παιδιά νόσησαν με κορονοϊό – Newsbeast

Στους εμβολιασμούς κατά του νέου κορονοϊού που ήδη άρχισαν εναποθέτει τις ελπίδες της η Αμερική, καθώς η Covid-19 σαρώνει τη χώρα και ο απολογισμός προκαλεί σοκ. 

Σύμφωνα με έκθεση  της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (American Academy of Pediatrics, AAP) και της Ένωσης Παιδιατρικών Νοσοκομείων, σχεδόν 1.640.000 παιδιά στις ΗΠΑ έχει διαγνωστεί πως προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία στην αμερικανική επικράτεια, αριθμός που αναλογεί στο 12,2% του συνόλου των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο.

Από την 3η ως τη 10η Δεκεμβρίου, διαγνώστηκαν 178.823 μολύνσεις παιδιών. Πρόκειται για τον υψηλότερο εβδομαδιαίο απολογισμό αφότου άρχισε να εξαπλώνεται η πανδημία του κορονοϊού στην επικράτεια των ΗΠΑ, όπως τονίζεται στην έκθεση. Σε δύο εβδομάδες, τα κρούσματα μεταξύ των παιδιών αυξήθηκαν κατά 23%.

Ο δείκτης μολύνσεων έχει φτάσει τα 2.179 κρούσματα ανά 100.000 παιδιά.

Ωστόσο, οι εισαγωγές παιδιών σε νοσοκομεία αποτελούν το 1,2 ως 2,9% του συνόλου. Ενώ οι θάνατοι παιδιών εξαιτίας της COVID-19, της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, αντιστοιχούν μόλις στο 0-0,21% των συνολικών, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Έντεκα αμερικανικές πολιτείες έχουν καταγράψει πάνω από 50.000 κρούσματα μεταξύ των παιδιών, 13 ανέφεραν πως το 15% ή ακόμη υψηλότερο ποσοστό των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον SARS-CoV-2 είναι παιδιά, ενώ σε 10 ο δείκτης των μολύνσεων ανέρχεται σε πάνω από 3.500 περιπτώσεις ανά 100.000 παιδιά, κατά τους δύο φορείς.

«Επί του παρόντος, φαίνεται πως είναι σπάνια η εκδήλωση σοβαρής μορφής της νόσου μεταξύ των παιδιών. Ωστόσο, είναι επείγουσα ανάγκη να συγκεντρωθούν περισσότερα δεδομένα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των τρόπων που ο ιός μπορεί να βλάψει την υγεία όσων έχουν μολυνθεί μακροπρόθεσμα, καθώς και των συνεπειών για την ψυχική τους υγεία», σημειώνεται στην έκθεση.

Η πρόεδρος της AAP, η Σάλι Γκόζα, απηύθυνε έκκληση στις εταιρείες οι οποίες ετοιμάζουν εμβόλια να «συμπεριλάβουν μικρότερα παιδιά στις (κλινικές) δοκιμές τους όταν είναι ασφαλές να γίνει αυτό», ώστε να επιτραπεί τα «παιδιά όλων των ηλικιών και των φυλετικών ομάδων να μπορέσουν να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σχολεία τους το φθινόπωρο».

«Το πόσο μακρύ θα είναι το τούνελ» της πανδημίας του νέου κορονοϊού «θα εξαρτηθεί από το εάν οι Αμερικανοί θα εφαρμόζουν τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την εξάπλωση του ιού: την κοινωνική απόσταση, τη χρήση μασκών, την αποφυγή συναθροίσεων, το πλύσιμο των χεριών και τον εμβολιασμό» μόλις καταστεί εφικτός, πρόσθεσε η κυρία Γκόζα.

Οι αμερικανικές αρχές προχώρησαν τη Δευτέρα στην έναρξη εκστρατείας ανοσοποίησης γιγαντιαίων διαστάσεων, μετά την έγκριση της κατεπείγουσας χρήσης ενός πρώτου εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού.

Οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει ως αυτό το στάδιο πάνω από 303.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 16,7 εκατομμυρίων κρουσμάτων του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.


Πηγή