Σάββατο , 9 Δεκέμβριος 2023

Παπανδρέου στα «Νέα»: Πώς ο Καραμανλής μας χρεοκόπησε και ο ΣΥΡΙΖΑ τον καλύπτει ως και σήμερα

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έδωσε συνέντευξη στα «Νέα Σαββατοκύριακο» και επιτέθηκε τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι όχι μόνο συγκυβέρνησε με την «καραμανλική Δεξιά», αλλά και ότι συνεχίζει ακόμα και σήμερα να καλύπτει τα όσα έγιναν στην κυβέρνηση Καραμανλή.

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε στον Διονύση Νασόπουλο, ο οποίος τον ρώτησε για τον περιβόητο «διάλογο της Σπάρτης», με τον Πέτρο Δούκα, που οδήγησε και στην απομάκρυνση του τέως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού.

«Θα ευχόμουν ειλικρινά, ο διάλογος αυτός να μην ήταν προϊόν μιας ελαφράς προσέγγισης των τραγικών, από κάθε πλευρά, γεγονότων που βιώσαμε όλοι το καλοκαίρι του 2007» είπε, για να συμπληρώσει: «Αυτό που ρωτάτε, και δικαίως, είναι εάν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κώστα Καραμανλή, είναι η έχουσα την ευθύνη της καταστροφής και μαζί της ηθικής έκπτωσης που ακολούθησε.

Ναι, χωρίς καμία αμφιβολία. Αυτό αποκάλυψε και ο περίφημος “διάλογος της Σπάρτης”. Αποκάλυψε το πώς η τότε κυβέρνηση εργαλειοποίησε την καταστροφή. Πάνω στην απόγνωση και την οδύνη των ανθρώπων στήθηκε ένα παιχνίδι εξαγοράς συνειδήσεων με τα τριχίλιαρα. Στόχος τους οι επερχόμενες εκλογές. Αλλά αυτή είναι η μια πλευρά του ζητήματος. Η άλλη πλευρά, είναι ακόμη πιο σημαντική και κρίσιμη.

Δεν είναι μόνο τα εκάστοτε πρόσωπα που έχουν ευθύνες. Είναι οι αντιλήψεις, νοοτροπίες και πρακτικές γύρω από την πολιτική και τη διαχείριση της εξουσίας στη χώρα μας, από καταβολής ελληνικού κράτους. Αποτελούν την πραγματική αιτία.

Και αν αυτές δεν αλλάξουν ριζικά, θα βρεθούμε πάλι μπροστά σε νέες καταστροφές και εθνικές τραγωδίες. Είναι η πελατειακή αντίληψη και πρακτική. Είναι ακόμη και ο θαυμασμός για τη “μαγκιά”, για τη λογική ότι το “κράτος είμαστε εμείς” όταν κερδηθούν οι εκλογές. Βολεύοντας τους κομματικά χρήσιμους αντί των άξιων».

Σχολιάζοντας τα όσα ειπώθηκαν στη συνέλευση της Σπάρτης από τον Πέτρο Δούκα και την αντίδραση του Σπήλιου Λιβανού που οδήγησε στην παραίτηση του ανέφερε:

«Αν αποκάλυψε κάτι ακόμη ο “διάλογος της Σπάρτης”, είναι ότι αυτές οι αντιλήψεις ζουν και βασιλεύουν στους κόλπους της ΝΔ. Δεν είναι, ιστορικά, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των Ελλήνων και της χώρας που υπολείπονταν έναντι άλλων λαών και χωρών, είναι οι αντιλήψεις εκείνες και οι νοοτροπίες που είτε τα απαξιώνουν, είτε τα αφήνουν αναξιοποίητα. Σε ένα τέτοιο κλίμα και περιβάλλον ευδαιμονίας φτάσαμε στο σημείο η σπατάλη και η κακοδιαχείριση εκείνη την περίοδο να ξεπεράσει κάθε όριο.

Θυμίζω: ίδρυση εκατοντάδων νέων οργανισμών και φορέων, μέχρι και αγροτικό κανάλι με 56 δημοσιογράφους που δεν λειτούργησε ποτέ. 10.000 αγροφύλακες επαναπροσλήφθηκαν το 2007 για να βγουν πολλοί στη σύνταξη το 2008.

Εκατοντάδες επιτροπές που υπολογίσαμε ότι κόστιζαν 1 δισ. τον χρόνο. Υπερδιπλασιασμός της φαρμακευτικής δαπάνης. Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα που οδήγησαν στο τρομακτικό έλλειμμα 15,8% του ΑΕΠ. Αποτέλεσμα, ο διπλασιασμός του χρέους. Τα σχεδόν 150 δισ. ευρώ του χρέους, ξεπέρασαν τα 300 δισ. Χωρίς μάλιστα να το δικαιολογούν κάποιες επενδύσεις ή δημόσια έργα.

Οπως και χαμηλή ανταγωνιστικότητα, με τις εξαγωγές να υπολείπονται κατά πολύ των εισαγωγών, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, πέρα από το δημόσιο έλλειμμα, και το τεράστιο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. Τα πληρώνουμε ακριβά μέχρι και σήμερα. Και δυστυχώς, τα βλέπουμε πάλι σήμερα», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην Εκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα προσαρμογής, η οποία, όπως σημείωσε, ήταν «κόλαφος για την τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», είπε: «Και η παραμικρή συζήτηση για αυτήν την Εκθεση-κόλαφο των τότε κυβερνήσεων της ΝΔ, έθετε υπό αμφισβήτηση τα αφηγήματα και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ότι για τα Μνημόνια έφταιγε το ΠΑΣΟΚ.

Αυτό, όπως είδαμε αργότερα, δεν βόλευε και τη διαμόρφωση της μετέπειτα συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την καραμανλική Δεξιά. Δυστυχώς την καλύπτει μέχρι σήμερα. Πέρα από το γεγονός ότι οι πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζονται από τις ίδιες πελατειακού χαρακτήρα αντιλήψεις».


Πηγή