Τετάρτη , 8 Δεκέμβριος 2021

Παραίτηση από τη Βουλή προαναγγέλλει ο Αυστραλός πρωθυπουργός

Την παραίτησή του από το κοινοβούλιο της Αυστραλίας «σύντομα» ανακοίνωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Αυστραλίας Μάλκολμ Τέρνμπουλ, μετά την ήττα του στη μάχη για την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων, κάτι που σημαίνει ότι η οριακή πλειοψηφία μιας έδρας της κυβέρνησης αμφισβητείται πλέον.

Η παραίτηση του Τέρνμπουλ, τον οποίο διαδέχεται στην ηγεσία του κόμματος και τον πρωθυπουργικό θώκο, έπειτα από το εσωκομματικό «πραξικόπημα» στους Φιλελεύθερους, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μόρισον, πιθανόν θα σημάνει ότι θα χρειαστεί νέα τοπική εκλογική διαδικασία για να αναδειχθεί ο αντικαταστάτης του στη βουλευτική έδρα του Σίδνεϊ. Σε περίπτωση ήττας των Φιλελεύθερων, το κυβερνών κόμμα χάνει την πλειοψηφία.

«Θα εγκαταλείψω το κοινοβούλιο σύντομα. Όπως έλεγα πάντα. Ήμουν σαφής για αυτό. Δεν είναι μυστικό», τόνισε ο Τέρνμπουλ σε δημοσιογράφους στην Καμπέρα.  Ο Μόρισον επικράτησε οριακά στη σύγκρουση με τον Πίτερ Ντάτον (45 ψήφοι έναντι 40) και θα γίνει ο 30ός πρωθυπουργός της Αυστραλίας και ο έβδομος μέσα σε 11 χρόνια, αφού αναδείχθηκε νικητής του εσωκομματικού πολέμου, έπειτα από μια ατέρμονη μάχη που προκάλεσε βαθιά ρήγματα στους κεντροδεξιούς Φιλελεύθερους ενόψει των εκλογών του Μαΐου του 2019.

Η θέση του Τέρνμπουλ, ο οποίος είχε και ο ίδιος ανατρέψει τον προκάτοχό του Τόνι Άμποτ τον Σεπτέμβριο του 2015, γινόταν όλο και πιο επισφαλής τις τελευταίες ημέρες, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Τελικά παραμέρισε υπέρ του Μόρισον, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει τον αρχηγό των «ανταρτών», τον Πίτερ Ντάτον. Μολαταύτα, η νίκη του Μόρισον μένει να φανεί αν θα αλλάξει τους συσχετισμούς στο αυστραλιανό πολιτικό σκηνικό, καθώς δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι οι Εργατικοί ανοίγουν την ψαλίδα ενόψει των εκλογών της επόμενης χρονιάς.

localStorage.clear();


Πηγή