Σάββατο , 22 Ιούνιος 2024

Περιφέρεια Αττικής: 10ο επιστημονικό συνέδριο για την Πολιτική Προστασία και Νέες Τεχνολογίες «SafeAttica 2023»

Η πρόκληση της κλιματικής κρίσης μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο μέσα από συνέργειες φορέων σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, στο 10ο Επιστημονικό Συνέδριο «SafeAttica 2023».

Στο άνοιγμα των εργασιών του Συνεδρίου παρών ήταν και ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ε. Λέκκας, ενώ στο συντονισμό ήταν ο αν. προϊστάμενος Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Ν. Πασσάς.

Κακοκαιρία Elias: Πώς θα σαρώσει τη χώρα από πάνω ως κάτω, προσοχή και στην Αττική, δείτε τους χάρτες

«Φέτος έχουμε την χαρά, όχι μόνο να φιλοξενούμε αλλά να συνδιοργανώνουμε, το 10ο Συνέδριο για την Πολιτική Προστασία και Νέες Τεχνολογίες, το SafeAttica 2023 στην Αττική μας» τόνισε ο κ. Πατούλης, επισημαίνοντας πως ο μητροπολιτικός χαρακτήρας της Αττικής συντελεί στον πολλαπλασιασμό του βαθμού τρωτότητας της έναντι της κλιματικής κρίσης, η οποία βιώνεται ολοένα και πιο έντονα.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε «η Περιφέρεια υιοθετεί δράσεις οι οποίες μετριάζουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και ενισχύουν την προσαρμοστικότητα και την ανθεκτικότητα. Αποστολή μας είναι εκτός των άλλων η Περιφέρεια Αττικής να είναι όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένη και ανθεκτική σε φυσικές, τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές.

Ο περιφερειάρχης αναφερόμενος στη σημασία της πρόληψης, της ετοιμότητας και της έγκαιρης προειδοποίησης επισήμανε ότι η Περιφέρεια περα από τη συγκεκριμένη συνδιοργάνωση συνδράμει ενεργά:

  • Στην ενίσχυση της διακλαδικότητας και της συνεργατικότητας στην Πολιτική Προστασία
  • Στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών επιτευγμάτων προς όφελος της Πολιτικής Προστασίας
  • Στην ανταλλαγή εμπειριών, διδαγμάτων και καλών πρακτικών

Επιπρόσθετα, όπως υπενθύμισε, η Περιφέρεια Αττικής, από τον Μάρτιο του 2021 έχει συνάψει Προγραμματική Σύμβαση, με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), για την εκπόνηση έρευνας με τίτλο «Εκτίμηση κινδύνων Σεισμού, Πυρκαγιάς και Πλημμύρας στην Περιφέρεια Αττικής».

«Τα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα για εμάς, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες εστιάζουν στην πρόληψη αλλά και στην εκπαίδευση» υπογράμμισε ο κ. Πατούλης και έκλεισε λέγοντας:

«Ένα σύγχρονο και ισχυρό σύστημα Πολιτικής Προστασίας, απαιτείται να έχει ως ισχυρούς κρίκους και βασικούς του πυλώνες, τους μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με κεντρικό άξονα το τρίπτυχο Πρόληψη / Ετοιμότητα-Προετοιμασία / Ανθεκτικότητα, προχωράμε στην εφαρμογή μιας καινοτόμου Περιφερειακής Διαχείρισης, απέναντι στην κλιματική κρίση, φέρνοντας σε άμεση σύγκλιση, τους τρεις βασικούς άξονες της Πολιτικής Προστασίας: την Επιστημονική Κοινότητα, τους Επιχειρησιακούς Φορείς και τον Πολίτη».


Πηγή