Σάββατο , 9 Δεκέμβριος 2023

Πλημμύρες στην Ισπανία: 10χρονο αγόρι πέρασε τη νύχτα γαντζωμένο πάνω σε δένδρο και σώθηκε από τον χείμαρρο

Οι φονικές πλημμύρες στην Ισπανία κόστισαν τη ζωή τουλάχιστον σε πέντε ανθρώπους, με τις καταστροφές να είναι ανυπολόγιστες μέχρι στιγμής στο κεντρικό μέρος της χώρας.

Οπως αναφέρουν πληροφορίες του BBC, ένα 10χρονο αγόρι από την Ισπανία διασώθηκε αφού γαντζώθηκε σε ένα δέντρο για τουλάχιστον οκτώ ώρες για να γλιτώσει από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο.

Η οικογένεια του αγοριού έμενε στο εξοχικό τους στην Aldea del Fresno, δυτικά της Μαδρίτης, όταν η καταιγίδα χτύπησε την Κυριακή (3/9). Θορυβημένοι από τις αστραπιαίες πλημμύρες, ανέβηκαν στο αυτοκίνητό τους αργά το ίδιο βράδυ, αλλά σύντομα παρασύρθηκαν από τον χείμαρρο. Το αγόρι βρέθηκε ζωντανό το επόμενο πρωί έχοντας υποθερμία, όπως και η μητέρα και η αδελφή του. Ο πατέρας του παιδιού εξακολουθεί να αγνοείται.

«Το καημένο αγόρι πέρασε τη νύχτα σκαρφαλωμένο σε ένα δέντρο», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Isabel Díaz Ayuso, πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης.

Ελικόπτερα στάλθηκαν για να διασώσουν ανθρώπους που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στις στέγες των σπιτιών τους στην περιοχή του Τολέδο, περίπου 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μαδρίτης, ανέφεραν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Ισπανία: Ρεκόρ βροχόπτωσης στην περιοχή

Η ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι την Κυριακή καταγράφηκε ρεκόρ βροχόπτωσης 90 λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο στην περιοχή.

Οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές προειδοποιήθηκαν την Κυριακή (3/9) για την καταιγίδα με έκτακτο γραπτό μήνυμα και συναγερμό, όπως αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ.

Οι αρχές δήλωσαν ότι οι άνθρωποι που ακολούθησαν τις συμβουλές να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αφήσουν τα οχήματα πίσω τους βοήθησαν τις υπηρεσίες διάσωσης να αντιμετωπίσουν τις χιλιάδες κλήσεις που δέχθηκαν.

Η Ισπανία, μαζί με μεγάλο μέρος της Νότιας Ευρώπης, έχει υποστεί υψηλές θερμοκρασίες αυτό το καλοκαίρι.

Οι επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη σημαίνει ότι εξατμίζεται περισσότερο νερό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οδηγώντας σε πιο έντονες καταιγίδες, με τεράστιους όγκους βροχής.


Πηγή