Κυριακή , 2 Απρίλιος 2023

Πλοιάρια με 1.074 μετανάστες αναχαίτισαν δυνάμεις της λιβυκής ακτοφυλακής

Σε σειρά επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν χθες, δυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, οι δυνάμεις της λιβυκής ακτοφυλακής αναχαίτισαν πλοιάρια που μετέφεραν 1.074 μετανάστες, σύμφωνα με όσα δήλωσε ένας εκπρόσωπος του λιβυκού Πολεμικού Ναυτικού, ο ναύαρχος Αγιούμπ Κάσεμ.

Η ραγδαία πτώση που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ιταλία οφείλεται κατά κύριο λόγο σε ένοπλες οργανώσεις που επιχειρούν γύρω από τις παραθαλάσσιες πόλεις Σαμπράθα και Ζαουίγια -από τα κύρια σημεία αναχώρησης που χρησιμοποιούν οι διακινητές ανθρώπων στη Λιβύη- εμποδίζοντας τις αναχωρήσεις πλοιαρίων. Εντούτοις, κάποια σκάφη εξακολουθούν να αναχωρούν από την περιοχή, όπου επιχειρούν διάφορες οργανώσεις διακινητών.

Τα πλοιάρια με τους μετανάστες που επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν το διάπλου της Μεσογείου, χθες Σάββατο, αναχαιτίστηκαν από την ακτοφυλακή της Ζαουίγια, περίπου 45 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης, τόνισε ο Κασέμ, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Οι δυνάμεις ακτοφυλακής της Ζαουίγια διέσωσαν 1.074 παράτυπους μετανάστες που επέβαιναν σε τουλάχιστον οχτώ πλοιάρια», δήλωσε ο Κασέμ.

Πρόσθεσε ότι οι μετανάστες προέρχονταν από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και αραβικές χώρες και είχαν αναχωρήσει από την Σαπράθα και τις γειτονικές περιοχές Ταλίλ και Ουάντι.

Περίπου 600.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία μέσω θαλάσσης από τη Βόρεια Αφρική από το 2014, ενώ περισσότεροι από 12.000 έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια του ταξιδιού.

localStorage.clear();


Πηγή