Σάββατο , 4 Ιούλιος 2020

Πού γίνονται οι καταγγελίες για αποδείξεις και φοροδιαφυγή

Η «ανώνυμη καταγγελία» δεν αποτελεί συμπληρωματικό στοιχείο που μπορεί να οδηγήσει σε παράταση των φορολογικών ελέγχων πέραν της πενταετίας. Πρόσφατη απόφαση αυτή του Συμβουλίου της Επικρατείας βάζει τέλος στον έλεγχο φορολογικών υποθέσεων ο οποίος ξεκίνησε από κάποια ανώνυμη καταγγελία για φοροδιαφυγή, και οδήγησε σε άρση του τραπεζικού απορρήτου, καταλογισμό προστίμων και πρόσθετων φόρων.

Ετσι όσες υποθέσεις παραμένουν ανοικτές πάνω από μια πενταετία και στηρίζονται σε ανώνυμη καταγγελία οδηγούνται αυτομάτως και οριστικά στο αρχείο. Οι υποθέσεις αυτές ελέγχονται μόνο κατά τη διάρκεια της πενταετίας.

Στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το ΣΔΟΕ δέχονται καθημερινά εκατοντάδες ανώνυμες καταγγελίες είτε τηλεφωνικά είτε μέσω αλληλογραφίας.

Πρόκειται για καταγγελίες για φοροδιαφυγή, παράνομο πλουτισμό, διαφθορά, υποθέσεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αλλά και περιπτώσεις πολυτελούς διαβίωσης.

Η φορολογική διοίκηση παραδοσιακά δέχεται πολλές καταγγελίες από διαζευγμένες – απατημένες συζύγους , απολυμένα στελέχη εταιρειών, επιχειρηματίες, οι οποίοι «καρφώνουν» ανταγωνιστές τους, αλλά και από λογιστές που παραμένουν απλήρωτοι.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνει το ΣΔΟΕ, οι καταγγελίες μπορούν να γίνουν προφορικά ή γραπτά, επώνυμα ή ανώνυμα, με τους ακόλουθους τρόπους:

  • Υποβολή με αυτοπρόσωπη παρουσία στα γραφεία του Σ.Δ.Ο.Ε. (Αλκίφρονος 92 & Πειραιώς 207, γρ. 401- 4ος όροφος)
  • Αποστολή μέσω ταχυδρομείου (Ταχ. Δ/νση: Αλκίφρονος 92 & Πειραιώς 207, Τ.Κ. 118 53 ΑΘΗΝΑ)
  • Αποστολή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ([email protected])
  • Τηλεφωνικά στον τετραψήφιο «1517» από τις 8:00 – 15:00 καθημερινά και τις εργάσιμες μέρες.
  • Στο τηλέφωνο 210-291.8447, ειδικά για μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης
  • Αποστολή της καταγγελίας μέσω τηλεομοιοτυπίας (FAX) στο 210-3426760

Όλες οι καταγγελίες επώνυμες και ανώνυμες αξιολογούνται (με τα ίδια κριτήρια) από Αρμόδια Επιτροπή, προκειμένου, να κριθεί η σπουδαιότητα τους και ο βαθμός προτεραιότητας για τη διερεύνηση τους.

localStorage.clear();


Πηγή