Τετάρτη , 30 Νοέμβριος 2022

Προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία: Προβάδισμα Λούλα με 2,8 μονάδες και καταμετρημένο το 90,3% των ψήφων

Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας αύξησε το προβάδισμά του, συγκεντρώνει 47,1% των ψήφων έναντι 44,3% του ακροδεξιού αρχηγού του κράτους με το 90,3% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, όπως δείχνουν τα ως τώρα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των χθεσινών προεδρικών εκλογών.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου κατάφερε νωρίτερα να ανατρέψει προσωρινά τα δεδομένα και να προηγηθεί με το 46,3% των ψήφων έναντι 44,9% του αντιπάλου του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα όταν η καταμέτρηση έφτασε στο 52,2% των ψήφων.

Ο ακροδεξιός αρχηγός του κράτους έδειξε να οδεύει να ανατρέψει τα προγνωστικά -αρκετές πρόσφατες δημοσκοπήσεις έφεραν τον κεντροαριστερό προκάτοχό του να κερδίζει από τον πρώτο γύρο με πάνω από το 50% των εγκύρων ψηφοδελτίων-, ωστόσο ο Λούλα πέρασε ξανά μπροστά με 45,74% έναντι 45,51% όταν η καταμέτρηση έφτασε στο 70% των ψήφων.

Νωρίτερα, το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Datafolha εκτίμησε πως κανένας από τους δύο κύριους υποψήφιους δεν θα ξεπεράσει το 50% των ψήφων, κατά συνέπεια θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος για να αναδειχθεί ο επόμενος πρόεδρος, την 30ή Οκτωβρίου.


Πηγή