Τετάρτη , 26 Φεβρουάριος 2020

Σε παρισινή κατοικία του 19ου αιώνα το νέο κατάστημα της Apple στο Παρίσι

Στην περίφημη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, έναν από τους γνωστότερους δρόμους στον κόσμο και έναν από τον ωραιότερο του Παρισιού, άνοιξε την Κυριακή το νέο κατάστημα της Apple.

Το κτίριο κατοικιών της περιόδου του πολεοδόμου Ζορζ Οσμάν, στη συμβολή με την οδό Ουάσινγκτον, μετέτρεψαν στο «πιο μεγαλοπρεπές φόρουμ της Apple» ο επικεφαλής του τμήματος ντιζάιν στην καλιφορνέζικη εταιρεία Τζόνι Άιβ και το γνωστό λονδρέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο Foster + Partners.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094824448-0’); });

«Το να δουλεύεις μέσα σε ένα ιστορικό κτίριο του Παρισιού είναι μεγάλη ευθύνη και πρωτοφανής ευκαιρία» δήλωσε ο Άιβ. «Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν να τιμήσουμε την ιστορία του κτιρίου, ταυτόχρονα με το να το φέρουμε στην εποχή μας δημιουργώντας χώρους που να είναι μεγαλοπρεπείς και, συνάμα, οικείοι. Τα με προσοχή πλεγμένα επίπεδα είναι ζεστά και όλο φως, τιμώντας το διαχρονικό πνεύμα της πόλης».

Οι αρχιτέκτονες στο Foster + Partners περιέγραψαν το κτίριο ως «την πεμπτουσία του παρισινού κτιρίου κατοικιών». Αρχικά είχε σχεδιαστεί ως συγκρότημα αστικών διαμερισμάτων, αλλά με το πέρασμα των χρόνων προστέθηκαν και άλλα στοιχεία. Οι αρχιτέκτονες θέλησαν να ζωντανέψουν ξανά το αρχικό πνεύμα του κτιρίου, αποκαθιστώντας τους διασυνδεόμενους χώρους ενός παρισινού διαμερίσματος του 19ου αιώνα και αφαιρώντας τις προσθήκες οι οποίες αντικαταστάθηκαν από σύγχρονους χώρους, όπως εξηγεί το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως εξηγεί η Apple, πολλά από τα στοιχεία του σχεδιασμού επελέγησαν με περιβαλλοντική ευαισθησία. Ο γλυπτός «φεγγίτης» που καλύπτει την αυλή επιτρέπει να τη λούσει το φως του ήλιου, αλλά ταυτόχρονα παράγει ενέργεια με φωτοβολταϊκά πάνελ. Σύστημα συλλογής βρόχινου νερού τροφοδοτεί τα λουτρά και ποτίζει δέντρα και αναρριχώμενα φυτά. «Αυτό είναι μια από τις πιο μοναδικές “ναυαρχίδες” της Apple στον κόσμο και βρίσκεται στην πιο όμορφη λεωφόρο του κόσμου» είπε ο επικεφαλής του στούντιο στο Foster + Partners Στέφαν Μπέλινγκ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

localStorage.clear();


Πηγή