Δευτέρα , 27 Σεπτέμβριος 2021
Brexit: Με το «καλημέρα» το Λονδίνο αυξάνει την οικονομική πίεση στις Βρυξέλλες

Σε τεντωμένο σχοινί και πάλι οι σχέσεις ΕΕ- Βρετανίας για το Brexit – Newsbeast

Η Γαλλία προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε παραβίαση της συμφωνίας για το Brexit θα είναι «απαράδεκτη», την ώρα που το Λονδίνο καλείται να δώσει εξηγήσεις για ένα νομοσχέδιο που έρχεται σε αντίθεση εν μέρει με τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ του Λονδίνου και της ΕΕ που επικυρώνει την αποχώρησή του από την ΕΕ.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ λε Ντριάν «ενημέρωσε τον Βρετανό ομόλογό του» Ντομινίκ Ράαμπ, στο περιθώριο μιας συνάντησης για το Ιράν στο Λονδίνο, για «τον απαράδεκτο χαρακτήρα» που μπορεί να έχει μια παραβίαση από τη Βρετανία των όρων της συμφωνίας αποχώρησης», δήλωσε η εκπρόσωπος του επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.

Η ΕΕ απειλεί το Λονδίνο ότι θα προσφύγει κατά του νομοσχεδίου του

Την ίδια ώρα, η ΕΕ εξετάζει τη δυνατότητα άσκησης προσφυγής κατά του σχεδίου του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να μειώσει μέρη της συμφωνίας για το Brexit, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι αυτό μπορεί ήδη να συνιστά παραβίαση της συμφωνίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα προθεσμία έως το τέλος του μήνα για να αποσύρει ένα νομοσχέδιο που θέτει εν αμφιβόλω ορισμένες δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για το Brexit, «απειλώντας σοβαρά την (αμοιβαία) εμπιστοσύνη», υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν θα διστάσει» να προσφύγει στη δικαιοσύνη.

Η δήλωση αυτή διατυπώθηκε μετά τη συνάντηση που συγκλήθηκε εκτάκτως στο Λονδίνο μεταξύ του Βρετανού υφυπουργού Μάικλ Γκόουβ και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφτσοβιτς, ο οποίος κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να αποσύρει τα μέτρα αυτά του νομοσχεδίου το συντομότερο δυνατό, και σε κάθε περίπτωση, πριν από το τέλος του μήνα», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν.

Το Λονδίνο απορρίπτει το τελεσίγραφο των Βρυξελλών- Δεν αποσύρει το επίμαxο νομοσχέδιό του

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα ότι θα διατηρήσει το νομοσχέδιό της που αναθεωρεί ορισμένους όρους της συμφωνίας για το Brexit, απορρίπτοντας έτσι το τελεσίγραφο των Βρυξελλών που της ζήτησε το νομοσχέδιο να εγκαταλειφθεί έως το τέλος του μήνα.

«Ήμουν απόλυτα σαφής σχετικά με το γεγονός ότι δεν θα αποσύρουμε αυτό το νόμο και αυτός το κατάλαβε. Βέβαια, εξέφρασε τη λύπη του γι αυτό», δήλωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο Sky News ο Βρετανός υπουργός Μάικλ Γκόουβ, μετά την έκτακτη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι «υπογράμμισε την καθοριστική σημασία να επιτευχθεί μια συμφωνία».

Νωρίτερα σήμερα το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με νομική γνωμοδότηση που δημοσιεύτηκε σήμερα, «το κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο στο εσωτερικό δίκαιο και μπορεί να εγκρίνει νομοθεσία που αντιβαίνει σε υποχρεώσεις της Βρετανίας που απορρέουν από διεθνή συνθήκη».

«Το κοινοβούλιο είναι κυρίαρχο στο εσωτερικό δίκαιο και μπορεί να εγκρίνει νομοθεσία που αντιβαίνει σε υποχρεώσεις της Βρετανίας που απορρέουν από Συνθήκη. Το Κοινοβούλιο δεν ενεργεί αντισυνταγματικά υιοθετώντας μια τέτοια νομοθεσία», αναφέρει το έγγραφο.


Πηγή